DAG 12 OLYMPISCHE SPELEN: EEN KEER ZILVER, TWEE KEER BRONS

De Nederlandse sportploeg op de Olympische Spelen van Tokio gaat het recordaantal medailles van Sydney 2000 sowieso evenaren en waarschijnlijk overtreffen. Zwemster Sharon van Rouwendaal, atlete Femke Bol en springruiter Maikel van der Vleuten (met paard Beauville Z) bezorgden TeamNL woensdag de 21e, 22e en 23e medaille.

Zwemster Sharon van Rouwendaal heeft zilver gepakt op de 10 kilometer door het open water. 

Femke Bol behaalde een bronzen medaille op de 400 meter horden .

De hockeysters hebben zich tegen Groot-Brittannië (de regerend olympisch kampioen) geplaatst voor de finale. Het werd 5-1. Ze moeten vrijdag in de finale tegen Argentinie.

Golfster Anne van Dam ging rond in 74 slagen, drie boven het baangemiddelde. Van Dam is de eerste Nederlandse vrouw die bij de Spelen meedoet aan het golftoernooi.

Een dag na de gouden race in de teamsprint hebben Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland zich geplaatst voor de tweede ronde van het individuele sprinttoernooi. In de kwalificatiesessie had Hoogland de snelste tijd met 9,215, een nieuw olympisch record, waarna Lavreysen direct daarna exact dezelfde tijd klokte.

Shanne Braspennincx heeft zich via de herkansingen geplaatst voor de kwartfinales van het keirintoernooi.

Schoonspringster Celine van Duijn heeft zich geplaatst voor de halve finale op de 10-metertoren. Morgen staan de halve finale en de finale op het programma in Tokio.

Sifan Hassan kan zich opmaken voor haar tweede finale. De kersverse olympisch kampioene op de 5000 meter plaatste zich voor de halve finales van de 1500 meter.

De Nederlandse atletes Lieke Klaver en Lisanne de Witte hebben zich niet geplaatst voor de finale van de 400 meter.

Gewichtheffer Enzo Kuworge eindigt bij debuut op Spelen als zesde.

Springruiter Maikel van der Vleuten heeft de bronzen medaille veroverd. Marc Houtzager maakte teveel fouten voor een medaille.

De handbalsters werden in de kwartfinales oingemaakt door Frankrijk: 22-32.

Anouk Vetter is de zevenkamp sterk begonnen. Ze gaat na de eerste dag, waarop vier onderdelen werden afgewerkt, aan de leiding in de tussenstand.

De tweelingzussen Noortje en Bregje de Brouwer zijn bij de duetten synchroonzwemmen als negende geëindigd. 

Afrodite Zegers en Lobke Berkhout tiende in 470-klasse zeilen.