Ook goud voor teamsprinter Büchli

Hadden we eerder deze week een bericht over de hoogspringers die mochten kiezen of ze allebei goud wilden. Nu weer het tegenovergestelde: de Nederlandse teamsprinters moesten  na de gewonnen finale lang vechten om alle vieren goud te ontvangen.

Roy van den Berg, Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland reden voor Nederland de finale. De baanwielrenners hebben ook Matthijs Büchli in de ploeg. Büchli reed de kwalificatie en had zo ook zijn bijdrage aan de gouden medaille.

Bij wereldkampioenschappen baanwielrennen is het heel normaal dat er vier baansprinters op het podium staan, maar in de regels van het internationaal olympisch comité (IOC) staat dat alleen de drie renners die de finale rijden op het podium mogen staan bij de ceremonie.

"Ik zou eerst niet eens een medaille krijgen", zegt Matthijs. "Daar waren we het natuurlijk niet mee eens, dus we hebben zeker twintig minuten gepraat om dat veranderd te krijgen." Hij zegt dat het IOC dreigde met een straf als hij toch op het podium zou gaan staan. "Ze hadden het over een boete en ze wilden me zelfs uitsluiten voor de rest van het toernooi”. Dat wilde hij niet riskeren omdat hij ook nog medaillekandidaat is op het onderdeel keirin.

Uiteindelijk werd er een oplossing gevonden: Matthijs mocht voor het volkslied niet op het podium komen, maar hij kreeg wel zijn medaille. Dat gebeurde aan de zijkant van het podium, op hetzelfde moment dat zijn ploeggenoten hun gouden plak kregen. "Wij zijn een team van vier, dat voelen de jongens allemaal ook echt zo", zegt de bondscoach Hugo Haak. "Daarom hebben we er met z'n allen voor gevochten om het met z'n vieren te kunnen vieren."