Vrienden delen het goud

Dubbel goud bij hoogspringen

Hoogspringers Gianmarco Tamberi en Mutaz Essa Barshim mochten zondag, nadat ze allebei 2’37 gesprongen hadden en daarna drie foutsprongen, zelf besluiten wat ze wilden. Een jump-off of het goud delen? De vrienden kozen voor het laatste: allebei goud. Huilend vlogen ze elkaar in de armen.

"We zijn allebei geblesseerd geweest, hebben elkaar geholpen. Dit is op basis van onze vriendschap.”

In 2016 was Tamberi in vorm, sprong over 2,39 meter en kon goud winnen op de Olympische Spelen van Rio, maar brak zijn enkel. Barshim hielp hem om de lange weg terug naar de top af te leggen. En ze werden vrienden. Tamberi nam zijn gips mee naar de baan als motivatie. Het hielp!

Sinds 2014 hebben springers de keuze: springen om één winnaar aan te wijzen of de hoofdprijs delen. Barshim vroeg aan een official: "Krijgen we dan allebei goud?" Dat was zo. "Dan zijn we allebei olympisch kampioen", zei hij tegen zijn Italiaanse tegenstander. Die kon zijn geluk niet op.

Nog een gelijke stand, maar die anders uitpakte. Nu bij het verspringen. De Griekse Miltiadis Tentoglou sprong maandag even ver als de Cubaanse Juan Miguel Echevarría 8,41 meter. In de tussenstand stond de Griek voor omdat één na beste sprong verder was dan die van Echevarría (8,15 meter om 8,09 meter). De wedstrijd had een sensationele ontknoping want Echevarría had nog één kans om te springen. Maar hij moest afhaken omdat hij in de aanloop geblesseerd raakte.

De mannen op de turnvloer maakten er ook een spannende strijd van: Artem Dolgopyat uit Israel kreeg exact dezelfde score als de Spanjaard Rayderley Zapata: 14.933 punten. Ze kregen ook dezelfde score voor uitvoering, maar de titel ging uiteindelijk naar de turner uit Israël omdat zijn moeilijkheidsgraad net wat hoger lag. Dat is de tweede gouden medaille ooit op de Spelen voor het land.