Gaan ‘wondersloffen’ voor medailles zorgen?

Grensverleggend is het. Zoals de introductie van de klapschaats in Nagano bij het schaatsen. Het tijdritstuur van Greg Lemond in de Tour van 1989. Of de lichaamsbedekkende haaienpakken bij het zwemmen in Peking. ‘Superspikes’, een nieuw soort schoen bij het hardlopen.

De Spelen in Tokio luiden het tijdperk van de ‘superspikes’ in. Revolutionaire loopschoenen die helpen om nieuwe records te zetten. Het werelduurrecord bij de mannen en vrouwen, het wereldrecord op de 5.000 meter bij de mannen en vrouwen en het wereldrecord op de 10.000 meter bij de mannen en vrouwen. Afgelopen jaar zijn deze wereldrecords gesneuveld. Ze hadden één ding gemeenschappelijk: alle atleten liepen op dezelfde schoenen. De Nike ZoomX Dragonfly, de "superspike". 

Alle medaillewinnaars op de Spelen van Rio droegen in het geheim prototypes. In 2019 liep ook Eliud Kipchoge zijn wereldrecord onder de 2 uur op revolutionaire schoenen. Ook Sifan Hassan liep de afgelopen maanden enkele wereldrecords op superspikes.

Een stukje technologie zorgt ervoor dat atleten bij elke "stap" een deeltje energie terugkrijgen via de schoenen. Ze duwen je naar voren. Alsof er kleine veertjes onder je voeten zitten. Er dreigen nog meer records aan flarden te gaan en dat is een bedreiging voor de historische records van topatleten uit het verleden. "Het is lachwekkend dat ze legaal zijn", zegt Usain Bolt - wereldrecordhouder op de 100 en 200 meter - . "Ik zou onder 9,5 seconden gelopen hebben met superspikes. Zonder twijfel." (zijn record is 9,58 seconden)

Wie zorgt straks voor het eerste superrecord op de superspike? En hebben concurrerende merken als Adidas en Puma een antwoord kunnen vinden op deze ontwikkeling?