Mentale gezondheid is belangrijker dan sport

Update: Simone Biles heeft dinsdag meegedaan aan de balkfinale en afscheid genomen van de Olympische Spelen met een bronzen medaille.   

De Amerikaanse turnkampioene Simone Biles meldt zich af voor olympische meerkamp en de toestellen vanwege geestelijke problemen.

Op een persconferentie legt ze uit. “We zouden daar moeten staan om plezier te hebben, en dat is gewoon niet het geval. De warming-up ging nog goed, maar daarna was ik aan het schudden en trillen. Toen ik naar buiten kwam, voelde ik al: Nee, het mentale gedeelte is niet in orde. Daarom moest ik het overlaten aan de andere meiden. Het was beter om even een stap terug te doen.”

Na de kwalificaties, waarin ze de hoogste score had neergezet, liet Simone al weten last te hebben van de druk. “Ik voel echt alsof ik momenteel de last van de hele wereld op mijn schouders heb. Ik veeg het weg en doe alsof het geen invloed op me heeft, maar verdorie, soms is het zwaar. De Olympische Spelen zijn geen grapje. We moeten lichaam én geest beschermen, want uiteindelijk is mentale gezondheid belangrijker dan sport.”

Er is veel lof voor de beslissing én de openhartigheid van Simone Biles. Zo zegt de Amerikaanse “Haar moed laat maar weer eens zien waarom ze een rolmodel is voor zovelen”.