Zwemmen met deze badmuts? Dat mag niet

De internationale zwembond en het IOC staan de ‘Soul Cap’, een badmuts voor afrohaar, niet toe. 


Dit werd bekend vlak nadat voor het eerst een zwarte zwemster Alice Dearing uit het Verenigd Koninkrijk zich voor de Spelen had geplaatst.

De muts, zo ontworpen dat deze ruimte biedt aan dik, gekruld haar, sluit volgens de sportbestuurders niet aan bij de ‘natuurlijke vorm’ van het hoofd. Maar wat is een ‘natuurlijke vorm’ van het hoofd, en wie bepaalt dat? 
Van de Britse zwembond is 2 procent zwart. De bedenkers van de Soul Cap schreven ze op Instagram. “Voor hen is het cruciaal dat zij het gevoel hebben dat zij erbij horen.”

Tennisster Serena Williams, had al eerder gedoe met kleding tijdens Roland Garros in 2018. Zij droeg toen een catsuit om bloedstolling tijdens de wedstrijd te voorkomen na haar bevalling. De baas van de Franse tennisbond vindt het pak niet kunnen en verbood het. Dat ze het droeg voor haar gezondheid en niet als fashion statement, vond hij niet belangrijk.

Deze week kregen de Noorse sportsters een boete omdat ze op het Europees kampioenschap beachhandbal geen bikinibroekjes, maar een korte broek droegen. Het zou niet volgens de regels zijn. De keuze van het Noorse team kreeg snel bijval onder meer van zangeres P!nk. 

Gek genoeg was het voor de beachvolleybalsters voor de WorldTour in Qatar juist bepaald dat de deelneemsters niet in de gebruikelijke bikini's mogen spelen, maar in T-shirt en een broek die tot over de knieën komt. De Duitse beachvolleybalster Julia Sude:  "Het gaat er niet om of we veel of weinig kleding aanhebben. Het gaat erom dat we ons werk niet kunnen doen in onze werkkleding”. Na het protest werden de kledingvoorschriften weer aangepast.

Dit is zeker niet de eerste keer dat sporters in opspraak komen vanwege hun kledingkeuzes. Zo deelde Paralympisch atlete Olivia Breen een paar dagen geleden in een tweet geschokt te zijn nadat haar werd verteld dat haar sprintshorts juist te kort en 'ongepast' zouden zijn. Dit terwijl ze het type broekje al jarenlang draagt en die speciaal ontworpen is voor wedstrijden. Breen liet dan ook weten de shorts tijdens de Paralympische Spelen in Tokio te blijven dragen. 

Van turnsters hoor je dezelfde verhalen. De Duitse turnkampioene Sarah Voss besloot voortaan liever in een full bodysuit te sporten. Ze voelt zich in het verplichte hoog opgesneden pak kwetsbaar en bekeken en kan haar sport zo minder goed uitoefenen. Tijdens de Olympische Spelen droeg het hele Duitse turnteam tijdens het meer bedekkende ‘full-body suit’.

Wat ons betreft wordt het tijd voor nieuwe kledingvoorschriften zodat vrouwen de kleding kunnen kiezen waar zij zich gemakkelijk bij voelen.