Hoe oud moet je zijn voor Olympische Spelen?

De Nederlandse skateboardsters hebben geen medaille kunnen halen op de Olympische Spelen in Japan. In de voorronde eindigde Keet Oldebeuving als twaalfde, niet genoeg voor een finaleplek.

Roos mocht wel naar de finale. Ze begon sterk, maar viel uiteindelijk. Daardoor verloor ze punten en werd ze vijfde, geen medailleplek dus. Ze deden mee aan het onderdeel street. Daarbij gaan ze een parcours af van dingen die je op straat tegen kan komen, zoals bankjes, trapleuningen, trapjes en muurtjes.

De 13-jarige Momiji Nishiya uit Japan won dit onderdeel. Hoe oud moet je eigenlijk zijn om mee te doen aan de Olympische Spelen?

Bij paardrijden en turnen moet je net als bij sportklimmen 16 jaar te zijn, of te worden, in het jaar van de Spelen. Duiken mag vanaf 14-jarige leeftijd, maar bij het langebaan zwemmen is er geen minimale leeftijdsgrens. 

De internationale sportbonden bepalen zelf welke minimumleeftijd er gehanteerd wordt voor olympische deelname. In het turnen werd de minimale leeftijd een aantal keer aangepast. In 1997 werd de grens voor het laatst aangepast naar zestien jaar.

In veel andere sporten gelden er geen minimumleeftijden voor deelname aan grote wedstrijden. In Nederland is Keet Oldenbeuving (16) de jongste deelnemer van TeamNL. Binnenkort komt de Britse Sky Brown, net 13 jaar geworden, in actie op het onderdeel Park.

De allerjongste deelnemer deze Spelen is de 12-jarige Hend Zaza uit Syrie (01-01-2009). Zij komt uit voor tafeltennis. Hend was net zoals Keet vlaggendrager voor haar land. De allerjongste deelnemer 'ever' was de 11-jarige Beatrice Hustiu die in 1968 meedeed aan kunstschaatsen tijdens competed de Winter Spelen.