DAG 2 OLYMPISCHE SPELEN: VERGISSING EN ZILVER

China gaat aan de leiding in het medailleklassement van de Olympische Spelen. Zij pakten drie gouden medailles. China heeft ook één keer zilver en vier maal brons, elf plakken dus.

Gastland Japan volgt op de tweede plaats met vijf gouden en één zilveren medaille. Met twee keer zilver staat Nederland zeventiende in het klassement, samen met Canada.

Wielrenster Annemiek van Vleuten pakte zilver in de olympische wegrace. De Nederlandse wielrensters waren topfavoriet maar de Oostenrijkse Anna Kiesenhofer wist goud te pakken. Van Vleuten wist niet dat Kiesenhofer nog voor haar reed. Dat verklaarde ook waarom ze zo blij over de finish kwam. Ze dacht dat ze goud had.

De roeiers worden vanwege de drie coronagevallen voorlopig helemaal afgezonderd van de deelnemers uit andere landen en van de vrijwilligers in Tokio. Zo kan de ploeg bij de olympische roeibaan niet langer gebruikmaken van de eetzaal en de algemene warming-upruimte. Eerst testte een staflid van de roeiploeg positief op het coronavirus, vervolgens ook skiffeur Finn Florijn en hoofdcoach Josy Verdonkschot van de vrouwenboten.

Turnster Sanne Wevers kwam in de kwalificaties tot een score van 13,866 en viel daarmee buiten de top 8. Sanne nam misschien wel afscheid van de turnsport, maar bleef vaag over haar turntoekomst. “Ik ga er eerst even tussenuit”, zei ze.

De kwalificaties bij het turnen hebben de Nederlandse ploeg sowieso geen enkele finaleplaats opgeleverd. Eythora Thorsdottir en Lieke Wevers gaan niet door naar de meerkampfinale.

Tennisters Kiki Bertens en Demi Schuurs plaatsten zich met een overwinning op het Franse duo voor de tweede ronde van het dubbelspel.

Zwemmer Arno Kamminga heeft zich overtuigend geplaatst voor de finale van de 100 meter schoolslag.

De estafettezwemsters hebben naast een medaille gegrepen op de 4x100 meter vrije slag. Kim Busch, Ranomi Kromowidjojo, Kira Toussaint en Femke Heemskerk eindigden in de finale als vierde.

Zwemsters Kira Toussaint en Maaike de Waard hebben zich geplaatst voor de halve finales van de 100 meter rugslag.

De hockeyers hebben met veel moeite hun eerste overwinning geboekt. Tegen Zuid-Afrika werd het 5-3.

Degenschermer Bas Verwijlen heeft de tweede ronde bereikt.

De 3x3 basketballers hebben hun derde wedstrijd van het olympisch toernooi gewonnen. Oranje, bestaande uit Arvin Slagter, Jessey Voorn, Dimeo van der Horst en Ross Bekkering, was met 21-20 te sterk voor  gastland Japan.

Kanovaarster Martina Wegman heeft zonder problemen de halve finale bereikt van het onderdeel slalom. Ze legde de twee heats over de wildwaterbaan in Tokio twee keer vrijwel foutloos af. Alleen in de eerste heat raakte ze een keer een poortje, wat haar 2 strafseconden opleverde.