DAG 1 OLYMPISCHE SPELEN: ZILVEREN MEDAILLE EN AFSCHEID

De Olympische Spelen zijn officieel begonnen en dat zorgt al direct voor een bijzondere prestaties en ook verdriet en afscheid.  

De eerste medaille is binnen! Gabriela Schloesser-Bayardo en Steve Wijler wonnen zilver  met het handboogschieten. In de finale namen ze het op tegen het favoriete Zuid-Korea. Na drie sets leidde de concurrent met 4-2.

Voor Kiki Bertens liep haar eerste wedstrijd in Tokio uit op een teleurstelling. Ze verloor in de eerste ronde van het enkelspel en is daardoor meteen uitgeschakeld. Door deze nederlaag is de loopbaan van Bertens in het enkelspel voorbij. Ze zei al eerder na de Spelen te stoppen. Ze komt nog wel in actie in het dubbelspel en het gemengd dubbelspel.

Epke Zonderland wist zich niet te plaatsen voor de finale op de rekstok. Toch was hij tevreden omdat hij zich niet had kunnen voorbereiden. Daarna heeft hij besloten zijn turncarrière te beëindigen. “Het is goed zo. Ik weet niet of het mooier dan dit gaat worden. Ik denk het niet”, zei Epke in een interview met de NOS. De Spelen in Tokio zijn zijn de vierde. In 2008, 2012 en 2016 haalde hij wél de Olympische finale. De gouden plak van 2012 was daarbij zijn absolute hoogtepunt.

Hij moest er lang op wachten maar turner Bart Deurloo heeft zich met zijn oefening in de vroege ochtend geplaatst voor de olympische finale aan de rekstok. De 30-jarige Rotterdammer mag op dinsdag 3 augustus terugkomen in het Ariake Gymnastics Centre voor de strijd om de medailles.

De hockeymannen zijn het toernooi ook niet geweldig begonnen. Zij verloren van regerend Olympisch Kampioen België met 3-1. Deze nederlaag hoeft geen gevolgen te hebben, want de beste vier ploegen van twee poules van zes gaan naar de kwartfinales.

De hockeyvrouwen versloegen India in de eerste wedstrijd met 5-1.

Zwemmer Arno Kamminga heeft op de Olympische Spelen al in de series zijn Nederlands record op de 100 meter schoolslag aangescherpt. De 25-jarige Kamminga, na Adam Peaty de snelste man ter wereld op deze afstand, klokte 57,80 seconden. Daarmee dook hij een tiende van een seconde onder de tijd die hij  eerder had neergezet (57,90).

De Oranjeleeuwinnen speelden in de tweede poulewedstrijd 3-3 tegen Brazilië. De eerste wedstrijd wonnen de voetbalsters met 10-3 van Zambia.

Het 3×3 basketbalteam hebben de eerste dag van de Spelen voor Nederland afgesloten met winst op Rusland. Eerder op de dag verloren ze nipt van topfavoriet Servië.

Beachvolleybalsters Katja Stam en Raïsa Schoon zijn het olympisch toernooi begonnen met een nederlaag. Het Nederlandse duo verloor in twee sets van het Canadese koppel Sarah Pavan en Melissa Humana-Paredes: 16-21 14-21.

Beachvolleyballers Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen versloegen hun Amerikaanse tegenstanders in twee sets.

Tennissers Jean-Julien Rojer en Wesley Koolhof hebben de tweede ronde bereikt van het dubbelspel. 

Judoka Tornike Tsjakadoea heeft via de herkansingen, naast een bronzen plak gegrepen in de klasse tot 60 kilogram. In de strijd om brons verloor hij in de golden score van de Kazach Yeldos Smetov.

Wielrenner Bauke Mollema is er zaterdag net niet in geslaagd een medaille over te houden aan de olympische wegrace. De titel was voor de Ecuadoraan Richard Carapaz.

Badmintonners Selena Piek en Cheryl Seinen hebben zaterdag hun eerste wedstrijd in het vrouwendubbel gewonnen.

Edward Gal kijkt met een goed gevoel terug op zijn eerste optreden met zijn paard Total US. De ruiter kwam in de Grand Prix uit op een score van 78,64 procent.