Italië wint EK voetbal na stafschoppen

Na de reguliere speeltijd en de verlenging was de stand 1-1.

Engeland begon sterk aan de wedstrijd. Al in de tweede scoorde de Engelse speler Luke Shaw de 0-1. In de tweede helft zakte Engeland terug en kreeg Italië wat vaker de bal. In de 67ste minuut scoorde Leonardo Bonucci de gelijkmaker.

Daarna lukte beide teams niet meer om te scoren. Na reguliere speeltijd en de verlenging stond het 1-1. Daarna nam Italië de penalty's beter. Engeland mistte er drie.

Er is wel wat kritiek op de Engelse bondscoach die er voor koos om drie jonge spelers de penalty’s te laten nemen. “Ik ben ongelooflijk teleurgesteld dat we laatste stap naar de Europese titel niet hebben kunnen maken”, verzuchtte Southgate. ,,Het was mijn beslissing om die wissels nog toe te passen aan het einde van de wedstrijd. En het was ook mijn beslissing om Saka die laatste strafschop te laten nemen. Het doet heel veel pijn om op deze manier naast de Europese titel te grijpen.”

Voetbal-analist Roy Keane zette zijn vraagtekens bij de keuze voor de negentienjarige Bukayo Saka.  Hij nam nog nooit een penalty voor zijn club Arsenal. “Als je Raheem Sterling of Jack Grealish bent, dan kan je niet blijven zitten en kijken hoe een jonge jongen het er vanaf brengt. Dat kan niet. Je kan een verlegen jongen van negentien niet laten nemen voor je”, aldus Keane.

In Engeland waren de fans natuurlijk minder blij. Bij het stadion waar de wedstrijd werd gehouden, werd het onrustig. Negentien agenten raakten gewond. De Britse politie heeft 49 mensen aangehouden.

Ook online was er gedoe: de drie zwarte spelers van het Engelse elftal die misschoten, kregen racistische opmerkingen op sociale media. Premier Boris Johnson reageerde op Twitter met: “De spelers van de Engelse ploeg verdienen het om te worden behandeld als helden en moeten niet racistisch worden bejegend op social media”,  “De mensen die dit doen, moeten zich absoluut schamen.”