Maak de gerechten uit aflevering 1

Heb jij ook zo'n trek gekregen na het kijken van de eerste aflevering? Check de recepten en maak de gerechten na!

Kwal wakame salade

Wanneer je met vier personen van de heerlijke kwal wakame salade uit de uitzending wilt smullen, heb je nodig:

Voor de dressing:

2 eetlepels sojasaus

1 eetlepel sesamolie

1 eetlepel rijstazijn

1 theelepel honing


Voor de salade:

125 gram wakame salade

1 zakje schoongemaakte en gesneden kwalreepjes van 170 gram

Halve komkommer

1 eetlepel furikake of geroosterde sesamzaadjes

Om het gerecht lekker smaakvol te maken, begin je met de dressing. Mix de ingrediënten van de dressing in een kommetje.

Daarna ga je verder met de salade. Hiervoor pak je eerst de komkommer, snijd die in drie stukken. Die drie stukken snijd je door de lengte. Schraap vervolgens met een lepel de zachte zaadjes uit de komkommer. Pak een mes en snijd deze stukken in zoveel mogelijk dunne sliertjes. Pas op dat je niet in je vingers snijdt.

Daarna ga je met de kwal aan de slag. Maak het pakje open, soms zit er al een zakje met dressing bij. Deze heb je lekker zelf al gemaakt, dus dat zakje mag je bewaren voor een andere keer.

Doe de reepjes komkommer, de kwal en de wakame salade in een grote kom. Roer de ingrediënten goed door elkaar en voeg tot slot de dressing toe. Meng ook de dressing door de salade. Verdeel de salade over vier bordjes en strooi de sesamzaadjes over de salade. Eet smakelijk!


Rivierkreeftjes salade op brood

Heb jij ook zo’n trek gekregen door de uitzending en wil je zelf rivierkreeftjes salade maken? Wanneer je voor vier personen aan de slag gaat in de keuken heb je nodig:

1 emmer vol levende rivierkreeftjes (vang ze zelf!)

4 sneetjes wit- of briochebrood

1 eetlepel boter

3 eetlepels mayonaise

1 stengel bleekselderij

1 bosje bieslook

1 citroen

Eetbare bloemen

Vul de allergrootste pan die in de keuken staat met water en breng het aan de kook. Daarnaast zet je een grote bak met ijskoud water alvast klaar. Doe de helft van de rivierkreeftjes die je gevangen hebt in de pan met kokend water en kook ze twee minuten. Hierna doe je ze in de bak met ijswater. Herhaal dit met de andere helft van de kreeftjes.

Als de kreeftjes zijn afgekoeld, moet je ze pellen. Dit doe je door het kopje van het lijfje te draaien. De kop gooi je weg, want het vlees zit in de staart. Knijp in de staart om het schaaltje te breken. Hierna pel je het staartje en leg je het even apart.

Dan het brood! Steek met een glas rondjes uit het brood, bestrijk ze met boter en bak ze in een koekenpan goudbruin.

Snijd vervolgens de bleekselderij in zo klein mogelijke blokjes en de bieslook in dunne ringetjes.

Doe de staartjes die je net apart hebt gezet, in een kom. Meng het met mayonaise, bleekselderij en bieslook. Breng de salade op smaak met het sap van de citroen, en een beetje peper en zout.

Schep een beetje van de salade op de goudbruine kant van het broodje en strooi er nog wat eetbare bloemen over. Klaar!


Slagroomtoetje met rood fruit

Hmmm! Ben jij een echte zoetekauw? Dan moet je dit gerecht zeker eens maken. Voor vier personen heb je nodig:

200 gram aardbeien

2 eetlepels suiker

200 gram ander rood fruit zoals aalbessen, frambozen of bosbessen

200 gram crème fraîche

125 gram slagroom

100 gram gepofte tarwe of rijst

Om te beginnen snijd je de topjes van de aardbeien af en snijd je ze in kwarten. Doe de aardbeien met een lepeltje suiker in een kommetje en roer even door.

Daarna ga je aan de slag met de room! Hiervoor doe je de crème fraîche in een kommetje en roer je dit met een garde tot het wat zachter is. Klop de slagroom met de rest van de suiker stijf in een andere kom. Hier spatel je vervolgens voorzichtig de crème fraîche door.

Inmiddels zijn de aardbeiden een beetje gemarineerd in de suiker, en zit er een beetje aardbeiensap in het kommetje. Doe het andere fruit hierbij een roer goed door.

Om het zo mooi mogelijk aan je ouders of vrienden te serveren pak je de vier mooiste glazen die je kan vinden. Doe onderin een schepje fruit en strooi daar de gepofte tarwe op. Doe er dan een lepel room op, dan weer wat fruit. Maak net zoveel laagjes tot alles op is. Smullen maar!