Waku Waku Weetjes over de pinguïn
Pinguïns leven niet alleen op Antarctica!
Pinguïns kennen we vooral uit het ijskoude Antarctica, maar ze zijn ook in de warmere gebieden te vinden. Kijk niet gek op te als je een pinguïn in de warmere delen van de wereld tegenkomt. Pinguïns leven naast Antarctica ook langs de kusten van Zuid-Afrika, Zuid-Amerika, Australië en in Nieuw-Zeeland. Daar zijn ze waarschijnlijk via een stroom vanuit Antarctica met de naam Humboldt terechtgekomen, maar vinden het daar inmiddels wel prima vertoeven.
De poep van een pinguïn is vanuit de ruimte te zien!
Huh? Ja! Het is echt waar. Aan het einde van 2020 ontdekten slimme wetenschappers wel acht nieuwe kolonies, ook wel grote groepen, keizerspinguïns. De wetenschappers speuren vanuit de ruimte naar de poepvlekken die de groepen vogels achterlaten op het ijs en kunnen aan de hand daarvan bepalen met welke pinguïnsoort ze te maken hebben.
Een keizerspinguïn kan tot wel 27 minuten onder water blijven.
Hoe lang kan jij je adem inhouden onder water? Zeker niet langer dan de keizerspinguïn! De pinguïn duikt in het diepe, zo’n 550 meter naar beneden, en kan tot wel 27 minuten onder water blijven. En dat is best wel een ding, want geen enkele andere watervogel kan zo diep en zo lang duiken als de keizerspinguïn. Maar hoe doen ze dat? Ze verlagen hun hartslag tijdens het zwemmen. Door de lagere hartslag verbruikt de pinguïn minder zuurstof, en zo heeft langer de tijd om op zijn of haar avondeten te jagen.
Ezelspinguïns vragen hun partner ten huwelijk met een kiezelsteentje.
De vrouwelijke ezelpinguïns hebben veel kiezelstenen nodig om een mooi nestje voor hun gezin te bouwen. De mannetjes bieden de vrouwtjes een kiezelsteen aan voor het nestje. Het vrouwtje neemt het geschenk van het mannetje aan en geeft het een plaats in het stenennest. Als dat nou geen vorm van echte liefde is?
En een goede reden is waarom de pinguïns een net pak dragen!
Pinguïns zien er altijd goed uit. Strak in pak, stijlvol in het zwart-wit. Maar dat pak dragen ze niet om indruk op ons te maken. Het heeft een hele duidelijke functie: dit pak helpt de pinguïn om zichzelf te beschermen tegen vijanden. In het water is een pinguïn van boven niet goed te zien door hun zwarte rug. En hoe zit het met die witte buik dan? Ook die is niet goed te zien in het water, omdat het buikje slecht te zien is door de felle zonnestralen van boven.