Waku Waku Weetjes over de ijsbeer

Wist je dat de ijsbeer de koning van de Noordpool is? En dat ze een soort van natuurlijke sloffen dragen? Maak je klaar voor vijf dingen die je moet weten over de ijsbeer! 

De ijsbeer is de koning van de Noordpool 

De ijsbeer is de baas van de Noordpool en heeft geen natuurlijke vijanden. Er is geen zeehond, rendier of zeerob die zich veilig voelt als er een ijsbeer dicht in de buurt is. Hoewel hij zich geen zorgen hoeft te maken over zijn mede-dierenbewoners is de ijsbeer toch met uitsterven bedreigt. Hoe dan? Door het snelle opwarmen van de aarde kan de koning, volgens wetenschappers, al in 2040 voor altijd van zijn troon gestoten worden.  

 Ze zijn helemaal niet wit 

IJsberen staan bekend als de leuke witte beren, maar eigenlijk zijn ze dat helemaal niet. Hun vacht bevat geen pigment en is zelfs doorzichtig. De kern van iedere haar is hol, waardoor ze goed zijn in het reflecteren van licht. Die reflectie zorgt ervoor dat wij de haren als wit zien. Er zijn ook ijsberen die geel of bruin lijken, maar dat heeft weinig met de reflectie te maken. Ze liggen graag in de zon en in zeewier, waardoor hun vacht vies wordt.   

Ze hebben het nooit, maar dan ook nooit, koud 

IJsberen hebben een vacht die hun lichaamswarmte beter vasthoudt dan andere dieren. Ook op hun voeten groeit haar waardoor ze een soort van natuurlijke warme sloffen dragen. Naast hun dikke vacht hebben ze ook onder de vacht nog een extra bescherming tegen de koud: een flinke vetlaag om zichzelf tijdens het zwemmen in ijskoud water warm te houden. Al die warmte heeft ook een nadeel, want tijdens een achtervolging op het land kan de ijsbeer oververhit raken. Om die oververhitting te voorkomen bewegen ze langzaam.  

Een winterslaap in de zomer, of toch niet?  

Lange tijd dachten wetenschappers dat ijsberen in winterslaap gingen gedurende de zomer. Dat was goed nieuws, omdat het favoriete voedsel van de ijsbeer door de klimaatverandering in de zomer moeilijk te vinden is. Al snel kwamen de wetenschappers dat deze conclusie niet klopt. Uit het meest recente onderzoek blijkt juist dat ijsberen in de zomer verhongeren door het gebrek aan prooi, omdat ze in tegenstelling tot andere beersoorten, helemaal niet aan winterslaap doen.  

Er is een moment dat een ijsbeer langere tijd slaapt  

Alleen als een vrouwtjesbeer zwanger is, gaat ze in een winterslaap. Vanaf november brengt ze de rest van de winter door in een sneeuwhol dat ze zelf graaft. In het voorjaar, rond maart, worden de jonkies geboren, in het door mama goed verwarmde sneeuwhol onder de grond. Na hun geboorte blijven ze nog tot drie jaar bij mama, totdat ze zelf op expeditie Noordpool gaan.