De oorschelp van Ayaz

Plastische chirurgie is alleen voor oudere mensen! - Zeker niet! Ayaz is geboren met een normaal oor maar ook met een klein oor, daarvoor is hij naar de plastisch chirurg gegaan.

Dokter Corstiaan heeft het nieuwe oor van Ayaz gevormd met kraakbeen uit Ayaz’ ribbenkast. Dat heeft hij gedaan door een stukje ribkraakbeen aan elkaar te hechten en hier een nieuw oorschelp van te maken. Ayaz is hiervoor twee keer geopereerd: bij de eerste operatie werd zijn nieuwe oor gevormd en bij de tweede operatie werd het oor losgemaakt van zijn hoofd. Zes weken na de operatie is het oor van Ayaz helemaal genezen.

Als het aan dokter Iris ligt kan dit veel makkelijker! Zij onderzoekt een manier om kraakbeen te printen met een 3D printer. In plaats van plastic te gebruiken, gebruikt zij echte menselijke cellen van de patiënt. De cellen gaan in de printer en vermenigvuldigen zich. De cellen doen er lang over om te groeien tot echt kraakbeen. Daarom kan het proces soms wel maanden duren! Dokter Iris blijft onderzoeken zodat we over een paar jaartjes sneller een oor kunnen printen.