Hadi hadi! Moonriders keert terug met nieuw seizoen

Als iedereen nietsvermoedend slaapt, de stoplichten doelloos knipperen en de maan knettert in de nacht, gaan de Moonriders op pad. In het nieuwe seizoen Moonriders breekt kunstenaar Aukje Dekker samen met kinderen en kunstenaars 's nachts in bij musea om hun collectie wat uit te breiden. Want waarom hangt daar nooit kunst van kinderen? Daar brengen de Moonriders verandering in, al hangen ze maar op de wc!

In de vierdelige VPRO jeugdserie Moonriders gaat kunstenaar Aukje Dekker 's nachts met kinderen en kunstenaars op pad. Iedere aflevering breken ze in bij een museum om 's nachts hun creaties te maken én om kunst te bewonderen. 

Elke aflevering voelt aan als een spannende roadtrip. Het ene moment is er een filosofisch gesprek over kunst, het andere moment manoeuvreert Aukje Dekker zich als slangenmens tussen de lasers van de alarminstallatie waarna zij gebiologeerd naar een vervreemdend optreden kijkt. Ondertussen wordt er keihard gewerkt aan de kunstwerken op de wc’s van de musea.

Aflevering 1:

Mia's hoofd stroomt over van de creatieve ideeën. In haar kunstwerk wilt ze graag haar Koreaanse roots verwerken. Aukje weet meteen aan wie ze Mia moet koppelen: Jaasir Linger. Jaasir is een kunstenaar die ook zijn brein niet af kan remmen. Hij werkt met veel verschillende materialen en verwerkt ook vaak zijn roots in zijn werk. Namelijk de Afro Surinaamse religie van zijn voorouders, Winti. Samen maken ze een kunstwerk op het toilet in Museum De Pont waar hun beide roots naar voren komen en representatie een grote rol speelt.

Aflevering 2:

Wist je dat we gemiddeld een heel jaar van ons leven op de wc zitten? Daarom wil Alf met zijn lijntekeningen dat je telkens iets nieuws ontdekt terwijl je in het kleinste kamertje bezig bent. Alf tekent al lijnen vanaf het moment dat hij een potlood kon vasthouden. Hij wordt er rustig van en zou willen dat de hele wereld uit lijnen bestond. Aukje koppelt Alf aan Annemoon on Fire. Annemoon wil met haar keramiek verhalen vertellen over hoe zij de toekomst ziet. De Moonriders creëren samen op de wc van het Kröller-Müller een utopische wereld van lijnen.

Aflevering 3:

Kailah vindt dat er wel meer gelachen mag worden en wil graag dat Aukje even regelt dat ze in de Kunsthal kan hangen. Een grote mond en een groot hartje denkt Aukje. Daar past Wayne Horse bij! Een kunstenaar die erg badass is en ook heel gevoelig kan zijn. Hij neemt zichzelf en de kunstwereld zeer serieus maar hij kan het niet laten daar ook juist grappen over te maken. Samen maken ze een tekst waardoor de toiletbezoeker van De Kunsthal met een grote schaterlach de wc zal verlaten.

Aflevering 4:

Taliah wil een kunstwerk maken over haar prachtige afro haar, waar ze enorm trots op is. Ze houdt gewoon van een goeie coup en gunt dat ook de wc bezoeker.  eigenlijk van al begrijpt wel dat mensen met stijl haar jaloers op haar zijn. Aukje hoeft niet lang na te denken. Mette Sterre is de aangewezen kunstenaar om Taliah te helpen bij haar idee. Mette maakt namelijk sculpturale lichaamsmaskers die het hele lichaam bedekken. Zij weet alles van materialen. Ze houdt zich bezig met de zintuiglijke waarneming van structuren en texturen. Lichaamstaal, je trots voelen! Daar kan Mette goed bij helpen. De Moonriders zorgen voor een harige beleving in de toiletten van het museum Verbeke Foundation.

over Aukje Dekker

Aukje Dekker (1983) is presentator en bovenal kunstenaar. In haar werk probeert ze telkens nieuwe mediums uit, zoals fotografie, schilderkunst, performance en een conceptuele nacht club Sexyland en performance. Dekker presenteerde ook het eerste seizoen van Moonriders (2021). 

 

Over VPRO Jeugd

VPRO Jeugd is al ruim dertig jaar leverancier van onderscheidende kinderprogramma’s. Geen dagelijkse kost, maar andere koek. Eindeloos houdbaar, altijd lekker.

vpro.nl/anderekoek

 

Moonriders: vanaf 27 november, elke zondag, 11.30 uur, VPRO, NPO Zapp

Aantal afleveringen: 4

vpro.nl/moonriders

#moonriders