Alles wat je wilt en moet weten over Kofi’s Tori

Vanaf 10 november deelt de 14-jarige Kofi zijn leven als tot slaaf gemaakte op de Surinaamse plantage Buitenlust op de Zapp-kanalen. De serie gaat over een gevoelig onderwerp: het slavernijverleden. Dit is een vreselijk deel van onze geschiedenis en we kunnen ons voorstellen dat je hier vragen over hebt. In dit artikel vind je daarom meer informatie over het maken van Kofi’s Tori en de keuzes die we daarbij gemaakt hebben.

Waar is het te zien?
Van 10 november tot en met 5 december vlogt Kofi in de story van het Instagramkanaal van NPO Zapp. Wekelijks komt er een vlog op deze website en in de Zapp app. Deze vlogs zijn ook te bekijken op het YouTubekanaal van NPO Zapp.

Wie hebben de serie gemaakt?
Kofi’s Tori is geregisseerd door Robbert Doelwijt jr. en is geschreven door Sergej Groenhart en Shirley Gast, onder eindredactie van Ashar Medina en Arnoud Bruinier. Kofi’s Tori wordt in opdracht van Zapp geproduceerd door Stepping Stone Producties in coproductie met de EO.

Waarom wordt er zo veel aandacht besteed aan het slavernijverleden?
Het slavernijverleden is een belangrijk deel van onze geschiedenis, maar krijgt eigenlijk helemaal niet zoveel aandacht. Dat willen wij veranderen, omdat we het belangrijk vinden dat kinderen (en volwassenen) weten wat er is gebeurd. Door Kofi’s verhaal geven we een kijkje in deze pijnlijke geschiedenis.

Is Kofi’s Tori een waargebeurd verhaal?
Kofi’s Tori is geen waargebeurd verhaal. Maar we weten door onderzoek wel hoe het leven van een tot slaaf gemaakte er vroeger uitzag. We hebben ook veel inspiratie gehaald uit het verhaal van Quaco, een spannende strip over het slavernijverleden. 

Waarom is er een pietenpak te zien in deze serie?
We hebben tijdens het maken van de serie veel dingen onderzocht, zoals welke kleding de tot slaaf gemaakten aanhadden. Als er bezoek kwam op de plantage moesten ze vaak dure en opvallende kleding aan, want dan zouden ze indruk maken. En die kleding kennen wij in Nederland als pietenpak.

 Waarom wordt er geweld getoond in deze serie?
We willen het echte verhaal vertellen, en daar hoort helaas geweld bij. Tot slaaf gemaakte mensen kregen hier veel mee te maken en we vinden het belangrijk om te laten zien hoe het er écht aan toe ging.

Waarom gebruiken jullie ‘tot slaaf gemaakte’ en niet ‘slaaf’?
Met ‘tot slaaf gemaakte’ proberen we te laten zien dat iemand gedwongen is tot slavernij. Je wordt niet geboren als ‘slaaf’, maar wordt tot slaaf gemaakt.