Hoe bereidt het koor zich voor? – Mascotte en bijgeloof

Hoe zit het met de zenuwen? Of kan het koor juist niet wachten tot de show gaat beginnen? Brengt een mascotte geluk? En wat doet iedereen voordat die het podium opgaat? Raïsha spreekt Deliano, Lay, Keano, Lana en Marisa.

Een mascotte is een voorwerp dat geluk kan brengen. Hebben jullie ook een mascotte?
Deliano: Mijn Marvel lievelingsdeken en handkussen zijn mijn mascottes. Ik kan ze normaal niet meenemen, omdat ze te veel ruimte in beslag nemen, maar naar De Grote Show gaan ze wel mee. Ik weet niet of het geluk brengt, maar het laat mij zeker makkelijker in slaap vallen en het is lekker warm.

Lay: Nou, ik heb op school een mascotte gemaakt voor een universiteit. En ik had samen met een vriend een mascotte gemaakt, Delfie, voor een nieuwe kinderwebsite. Ik heb de mascotte helaas zelf niet gebruikt.

Keano: Knuf mijn knuffelkonijntje. Die neem ik mee als er iets spannends is. Soms helpt het al als ik weet dat ie in de tas zit en dichtbij mij is. Knuf is een doekjesknuffel. Ik heb hem al sinds mijn geboorte. Toen ik klein was, legde ik Knuf ook vaak op mijn hoofd, over mijn ogen, en dan ging ik lekker slapen. Ook neem ik hem mee als ik ga logeren. Als ik verdrietig ben dan is knuffelen met Knuf ook fijn. En natuurlijk gaat Knuf ook mee naar De Grote Show! ;)

Sommige mensen hebben een bijgeloof. Zo trekken spelers van het Nederlands Elftal (voetbal) altijd eerst hun rechter sok en dan hun linker sok aan. Ook Lana, Marisa en Lay doen voor een optreden altijd hetzelfde en vertellen jullie hier graag meer over.

Lay: Ik stap met mijn rechtervoet uit bed en loop dan naar de badkamer. Daar doe ik een dansje voor de spiegel. Want dan (hoop ik) dat ik opgewarmd ben. Het lukt best vaak!

Marisa: Nog even een dansje doen voor ik het huis verlaat.

En waarom doe je dit?
Lay: Ik doe altijd een dansje dat viraal is gegaan in China of Nederland. En dan voelt het alsof ze mij aanmoedigen.

Marisa: Ik doe eigenlijk voor elke activiteit een dansje, ook voordat ik naar school ga. Zo begin ik vrolijk en fris aan een opdracht of het optreden. Ik doe verschillende dansjes, meestal de dansjes die lekker populair of in zijn.

Lana: Ik moest een keer optreden voor mijn theaterschool. Ik zei toen tegen mezelf dat het altijd goed komt en niet fout kan gaan. Dat ben ik blijven doen toen ik in een musical speelde en voor een groot publiek moest optreden. Nu bij Kinderen voor Kinderen doe ik het nog steeds. 

Brengt je bijgeloof altijd geluk?
Lay: Ik heb het nu acht keer geprobeerd en het heeft me zeven keer geluk gebracht!

Marisa: Oeh dat vind ik een moeilijke vraag. Ik heb nog geen pech gehad of zenuwen gevoeld bij een optreden, dus ik denk wel dat het altijd geluk brengt! Ik kan me niet herinneren dat ik het ooit vergeten ben. En anders… doe ik het gewoon stiekem snel even in de gang, naast de auto of op de wc!

 Lana: Het is nog nooit fout gegaan en ik ben het ook nog nooit vergeten.