David - Regisseur en decorontwerper

"We beginnen al een halfjaar voor de Grote Show met ideeën verzinnen."

Naam: David Grifhorst

Functie: Regisseur en decorontwerper


Werken tijdens De Grote Show:

Hoe ziet jouw werkdag bij Kinderen voor Kinderen eruit?
Op de dag van De Grote Show zit ik in de grote regiewagen. Die staat achter het podium. Een ruimte vol met televisieschermen waardoor ik alle camera’s kan zien. ‘Nu Camera drie!’, roep ik dan bijvoorbeeld.

Hoe heb jij je voorbereid op De Grote Show?
We beginnen een half jaar voor de Grote Show met ideeën verzinnen. Welke liedjes moeten er echt in? Hoe gaat het decor er dit jaar uitzien? En de kleding van de kinderen? Gaan we vuurwerk gebruiken, of special effects? Hierna teken ik het cameraplan. Zodat we precies weten waar elke camera komt te staan in de zaal. Ik luister van tevoren alle liedjes zo’n honderd keer, dan weet ik precies wie er op welk moment zingt en hoe de danspasjes eruitzien. Deze informatie verzamelen we in een regie draaiboek, eigenlijk een groot spiekbriefje voor tijdens De Grote Show.

Wat is het leukste aan je werk?
Het allerleukste is dat we met een groot team werken dat elkaar goed kent. Wij zijn een soort familie. Iedereen is ergens anders goed in. Dat zorgt ervoor dat we de allermooiste show kunnen maken. Het is feest als we de AFAS Live in mogen en keihard ons best mogen doen om duizenden kinderen een geweldige dag te bezorgen!

Vrije tijd: 

Wat doe je het liefste in je vrije tijd?
In mijn vrije tijd kijk ik het allerliefst mooie films en series of ga ik lekker uit eten. Af en toe ga ik zwemmen, het Tikibad met grote glijbanen is mijn favoriet. De Winter Efteling vind ik ook leuk, de Baron is mijn favoriete achtbaan.

Wat wilde je vroeger worden toen je kind was?
Ik wist op mijn achtste al dat ik bij televisie wilde werken. Ik vond alles met camera’s en lichtjes spannend en tof. In televisieland bestaan er honderd verschillende banen, maar ik wist nog niet precies wat een regisseur was. Als regisseur ben je degene die moet weten wat er moet gebeuren en dit zo enthousiast mogelijk moet kunnen vertellen aan de rest van het team.

Wat is je favoriete liedje van Kinderen voor Kinderen?
Ik vind ‘Ik ben toch zeker Sinterklaas niet’ erg leuk. Maar het liedje dat mij het meest is bijgebleven van vroeger is ‘De Lek’, een verdrietig liedje over een jongen die zijn vader moet missen. Tja, wel een liedje waarbij je daarna meteen de ‘Pasapas’ lekker opzet om weer even helemaal vrolijk te worden!

 Laatste vraag

Heb je al eerder meegewerkt aan De Grote Show? Zo ja, wat was je mooiste herinnering vorig jaar van De Grote Show?
Dit wordt mijn vierde Grote Show. Tijdens corona hebben we twee films gemaakt, toen mochten we helaas geen concert organiseren. Die films waren leuk om te maken, met een magische blauwe deur en het jaar erna op kamp. Vorig jaar stonden we in Afas Live, dat was geweldig! Duizenden kinderen bij elkaar en bijna iedereen kan elk woord meezingen. Daarna gaat iedereen met een enorme big smile naar huis. Ik denk dat dat het mooiste is om te zien!