Wat is gluten?

Kijk, hier hebben we ze. Gluten. Met het blote oog kan je ze niet zien, maar ze zitten in heel veel lekkere dingen, in pasta, koekjes, cake, pizza en in brood. Daarom ben ik hier bij de bakker. Hey Sander, hoi, je bent al bezig? Ja dat klopt. En jullie bakken hier elke dag zo'n 400 broden? 400 broden bakken wij. Dus jij kan me vast vertellen wat gluten zijn. Zeker. Gluten vinden we in ons graan, zoals in de tarwe, rogge, spelt en gerst. Er zitten overal gluten in. Maar wat zijn gluten dan precies? Gluten zijn twee eiwitten: gliadine en glutenine. Glutenine is een groot en lang eiwit, gliadine een kleiner bolvormig eiwit. Maar wanneer worden het dan gluten? Het worden gluten op het moment dat de eiwitten in aanraking komen met water, dan veranderen ze van vorm, kleven aan elkaar vast en vormen samen lange slierten. En dat kunnen we even gaan doen. Oké. We pakken eerst water en dit gieten we rustig in ons bloemkuiltje. Ja, niet alles tegelijk. Klein beetje achterhouden, zorgen dat het water opgenomen wordt door de bloem. Oh ja, en en dit maakt nu gluten? Hier, nu op dit moment ontstaan er gluten. Ja. En dan mag je je andere hand ook gebruiken. Dan gaan we gewoon wrijven. En waarom doen we dit dan? Het kneden doen we om de gluten sterker te maken. Het begint inderdaad echt meer een geheel te worden. Ja kijk en nu zie je dat die gluten dus echt veel sterker worden. Je kan het veel meer uitrekken. Maar kan ik dan de gluten nu zien? Ja, in principe kan je de gluten wel zien. Kleine strengeltjes en alles wat scheurt…Dit is in principe de glutenvorming die je ziet. Oh die van jou ziet er echt goed uit! Ja en als we deze dus gaan wassen dan houden we op een gegeven moment alleen de gluten over. Wassen? Ja, dat doen we in een bak met water, het zetmeel spoelt eruit en uiteindelijk houd je dan alleen maar gluten over. Oh. Nou ja, kijk wat we nu over hebben, dat zijn eigenlijk alleen nog maar de gluten. Is heel gek, het is net rubber of elastiek of zo. Moet je eens kijken wat er gebeurt als we er lucht in blazen. Deze hierin? Ja. Oeh! Wow, het is echt net een ballon. Ja, dat is precies wat er ook in het brood gebeurt. Ik zal het je laten zien. Geef me dat brood eens? Kijk, hier zie je alle ballonnetjes in het deeg en dat zijn de gluten die we gemaakt hebben. En dat zorgt voor een smaakvol, luchtig en heerlijk brood. Oh, dus gluten zorgt eigenlijk voor gebakken lucht? Ja, zo kan je het wel zien ja. Maar goed, wel lekker.