Hoe kunnen dieren leven in koud en zout water?
Maar hoe kunnen al die vissen en andere zeedieren leven in dat koude zeewater? Dat heeft te maken met warm- en koudbloedigheid. Mensen en ook zeehonden en bruinvissen zijn warmbloedig. Ons lichaam kan zelf de warmte regelen en onze lichaamstemperatuur is zo'n 37 graden celsius. Oh, dat is wel lekker! Dat is net als een warme douche ofzo. Maar als het water nou kouder is, zo’n negen graden net zoals de Noordzee koelen onze lichamen niet super snel af? Ja, daar kunnen wij niet tegen opstoken en als we onder de 35 graden worden dan raken we onderkoeld. Nou, deze zeehonden hebben dat opgelost. Doordat zij een hele dikke speklaag hebben. Blijven ze lekker warm. De vissen en andere zeedieren zijn koudbloedig. Dat betekent dat hun lichaam ze niet zelf warm stookt en zij zijn dus gewoon de temperatuur van het water waar ze in zwemmen. Maar worden ze daar dan niet heel traag en sloom van als het water een beetje koud is? Zeker met koud water zijn ze sloom, met warm water worden ze sneller. Bij ons in het aquarium is het water nu zo'n dertien graden. O ja, ze zijn best vlug! De dieren in de Noordzee hebben zich aangepast aan het koude water. Maar hoe zit het met het zoute water? Zeezoogdieren zoals zeehonden, bruinvissen en ook deze ringelrob, die drinken geen zeewater maar die halen al het vocht wat ze nodig hebben uit de vis die ze eten. Maar vis is toch ook zout? Ja, maar minder zout dan het zeewater en de nieren van zeezoogdieren die kunnen dat zout verwerken. Dus ze plassen het gewoon weer uit. Nou, dat is wel goed geregeld. Maar hoe die vissen dat dan? Vissen hebben een andere manier om dat zout te verwerken. Ik zal het je laten zien. In Noordzee water zit ongeveer 35 gram zout per liter. Dus dit is een liter. En daar gaan we het zout bijdoen. Dat is best zout. Ja. En nu hebben vissen minder zout in hun lichaam dan er in het zeewater zit. Oké, dus vissen zijn minder zout dan het zeewater om hen heen. Ja, en stel dit is een vis en die vullen wij met het minder zoute water. En dan doen we er wat rode inkt bij. Kijk maar wat er gebeurt. Oh ja, je ziet dat dat rode water in de vis, door de huid het zeewater instroomt. Ja, en dat komt omdat vissen een half doorlaatbare huid hebben. Er zitten piepkleine gaatjes in die huid. En door die gaatjes kan het water dus van de vis de zee in. Ja, want minder zout water gaat altijd naar zouter water. En op die manier kan de vis dan het zout afvoeren, de zee in. Ja, en de nieren van de vis kunnen het zout ook verwerken. Nou echt knap hoe die dieren zijn aangepast aan het leven in de Noordzee. Ik voel me hier ook echt als een vis in het water. Even kijken of ik nog wat mooie visjes kan spotten. Ja daar een grote Noordzeekreeft!