Waarvoor gebruiken we vloeibare stikstof?
Nou is kou heel handig te gebruiken voor verschillende toepassingen. Koelen, vriezen, dingen bewaren. Maar waar haal je die kou vandaan? Het leuke is dat je kou als het ware kunt opslaan in een vloeistof. Hoe gaat dat? We kunnen de gewone lucht om ons heen zo afkoelen dat het een vloeistof wordt. En dat gebeurt in enorme koeltorens. Door het koelen kun je verschillende gassen uit de lucht vloeibaar maken. Zuurstof, argon, stikstof, noem maar op. En een hele handige is stikstof, omdat er heel veel van in de lucht zit. Stikstof wordt vloeibaar bij -196 graden. Het is een heleboel kou in een potje. Wow! Moet je kijken, joh. Zo ziet dat er dus uit. Vloeibare stikstof. -196 graden moet je al die damp zien wat zo vrijkomt. Voor dat stikstof is die bodem namelijk een soort gloeiendhete plaat is. Het verdampt meteen. Met die vloeibare stikstof kun je wel heel veel handige dingen doen. Je kunt er bijvoorbeeld iets heel snel mee bevriezen. “shock freezen” heet dat. Zoals deze roos. Binnen no time staan de moleculen in de roos stil. Wow! Ja, en dan wordt hij dus gewoon zo hard. Het knispert zelfs. En dan kun je dus gewoon zo fijnknijpen. Dat is toch bizar? “shock freezen” wordt veel gebruikt in de voedingsindustrie. Bijvoorbeeld bij het invriezen van garnalen. Met vloeibare stikstof worden de garnalen binnen een halve minuut bevroren. Zo blijven de garnalen mooi en kun je ze veel langer bewaren. Vloeibaar stikstof wordt ook gebruikt om dingen onder druk te zetten. Kijk, zodra het vloeibare stikstof warm wordt, dan beginnen die bijna stilstaande moleculen namelijk weer te bewegen en dus meer ruimte in te nemen. Kijk! Het ballonnetje, dat groeit gewoon. Een druppeltje stikstof wordt 700 keer zo groot bij kamertemperatuur. Dat gaat denk ik wel echt knallen, zo. En dat is heel handig om bijvoorbeeld slappe petflessen stevig te maken. Let op. Dan wordt er gewoon een heel klein druppeltje stikstof bij de melk of de sinaasappelsap gegoten. Dan draai je de dop erop en dan wordt die fles gewoon in één keer een stuk steviger, zie je dat? En dan kun je er gewoon zo mee slaan. Maar dit moet je thuis niet doen, want als je iets te veel stikstof erin giet. Dan heb je gewoon meteen een hele ontploffing van je fles.