Hoeveel suiker zit er in eten?
Ik ben vandaag bij de universiteit Groningen want ik wil alles te weten komen over suiker. Suiker is natuurlijk heerlijk. Het zit in koekjes, in taart, in snoep. Ik heb een grote zak meegenomen, maar wat is suiker? En waarom vinden we het zo lekker? Marthe weet alles van suiker. Dus jij kan me vertellen hoeveel suiker er precies in mijn snoep zit. Daar kunnen we zeker naar kijken, maar ik kan vast verklappen niet alleen in jouw snoep zit suiker. O. Eigenlijk in heel veel producten zit suiker ook waarbij je dat niet gelijk denkt. Inderdaad. Maar suikers zijn heel belangrijk voor ons lichaam. Suiker geeft ons heel veel energie. Dus je lichaam kan eigenlijk niet zonder suiker. Suiker is de belangrijkste energiebron voor je lichaam en je lichaam heeft energie nodig om te kunnen overleven. Ja, klopt. Er zijn drie verschillende soorten suiker. Sucrose is kristalsuiker. Die ken je vast het beste. Want dit is gewoon de suiker die je in een pakje in de supermarkt koopt. Klopt, zit in jam en in taart. Dat is kristalsuiker. De tweede hier is fructose. Die zit in fruit. O, daar zit ook suiker in. En deze derde noemen we lactose oftewel melksuiker. Die komt veel voor in melk. En al deze suikers worden in je lichaam omgezet tot glucose. En glucose is de suiker in je lijf die gelijk energie geeft. Dus al deze suikers halen we uit onze voeding. We hebben suikers nodig, maar teveel suiker is ongezond. Zit er dan ook te veel suiker in mijn snoep? Laten we een testje doen. Oké. We gaan kijken hoeveel suiker zit er nou precies in. En dat mag jij raden door suikerklontjes erbij neer te leggen van hoeveel suiker jij denkt dat erin zit. Oké. Laten we beginnen met jouw snoepzak. 500 gram snoep. Ik denk dat daar toch zeker tien suikerklontjes inzitten. Appelsap. Twee misschien? Ja, cola is heel zoet dus daar doe ik er wel vier. Een glas melk zit geen suiker in. Chocomelk doen we twee ook, net als de appelsap. Overal ligt te weinig suiker. Echt?! Ook bij de snoep? Juist bij de snoep! O. De helft ervan is suiker. 250 gram suiker? Ja, dat is bijna 60 klontjes suiker, gaat daarin. Wow! Dus daar moet eigenlijk Wel meer. Dit liggen. Zoiets. Appelsap heeft eigenlijk veel meer suiker. Daar zit wel vijf klontjes suiker in. En de cola? Wonderlijk, maar dat is eigenlijk evenveel suiker als appelsap. Nee! Ook vijf. Melk is goed, want daar zit geen suiker in. Maar ja, melk heeft melksuiker. Oh lactose, natuurlijk. Ja. Twee en een half ongeveer. En eigenlijk is chocolademelk onze topper. Chocolademelk zit aan zes klontjes suiker. 30 rozijnen zitten ongeveer in zo'n rozijnendoosje. M-m. Die bevatten evenveel suiker als 30 druiven. O. Drie suikerklontjes. Twee appels bevatten zoveel als vijf suikerklontjes. Oh, veel meer. Dus ik leg er nog vier bij. Interessant om te weten dat het precies hetzelfde is als dat glas appelsap. Oh ja, dat zijn er ook vijf. Ja, een glas appelsap heb je zo gedronken. Ja. En twee appels moet je toch wat langer op kauwen. In ontbijtkoek zit de hoeveelheid van vijf suikerklontjes. Daar moeten er dus ook nog drie bij. In ontbijtgranen zit ook vaak suiker. Het valt mee, jij had een halve, het is een hele. Suiker die wordt toegevoegd aan ontbijtgranen. Om te weten hoeveel suiker ergens in zit kun je het beste het etiket lezen. Tomatenketchup bestaat vooral uit tomaat maar ze doen er ook veel suiker bij. 20 gram, dat is per 100 gram. In een zo'n fles van meer dan 500 gram zit al meer dan 100 gram aan suikers. Dat betekent 28 klontjes suiker die ze toevoegen om tomatenketchup wat zoeter te laten smaken. Een ander waar je het minder verwacht, is boterhamworst. Hier staat bijvoorbeeld glucosestroop. Het is maar een klein beetje, maar hier zit ook suiker in. Maar waarom zou je nou aan al deze producten toch nog suiker toevoegen? Dat maakt dat het extra lekker smaakt en het helpt soms ook om het lang houdbaar te maken. Maar het is niet altijd nodig. Nee. En de suikers die uit de fabriek komen en de suikers uit fruit, ze zijn wel anders toegevoegd of niet maar in je lichaam wordt het allemaal omgezet in energie. Voor je lichaam is er eigenlijk geen verschil: suiker is suiker. Suiker is suiker.