Waardoor gaan fruit en groente rotten?
Groenten en fruit groeien aan bomen struiken of het zijn gewoon wortels in de grond. Via de wortels krijgen ze water en andere voedingsstoffen. Daarmee kunnen ze groeien en leven natuurlijk. Maar vanaf het moment dat je hem plukt staan ze er alleen voor. Ja, beetje verdrietig wel, want nu begint het stervensproces. In dit laboratorium onderzoeken wetenschappers hoe al die stervende patiëntjes zoals m’n appel, maar ook peren, bananen en al het andere groente en fruit zo lang mogelijk in leven kan worden gehouden. Kijk, hier zijn een aantal collega's van mijn appeltje. Bacteriën en schimmels zorgen ervoor dat groente en fruit er uiteindelijk zo uit komen te zien. Als fruit aan de boom hangt dan is het nog stevig en sterk en heeft het een goede weerstand. Maar als fruit geplukt wordt, dan wordt de weerstand steeds lager. De schil wordt zachter en schimmels en bacteriën kunnen naar binnen. Daar slaan ze toe. Ze eten van de suikers van de vrucht en groeien en groeien tot de vrucht bijna helemaal is overgenomen. Dan is ie rot. Eelke, hoe kan het dat als een vrucht geplukt wordt dat die op een gegeven moment een slap en een beetje rimpelig velletje krijgt? Als je een appel plukt van de boom, dan is ie los van de wortels van de plant en dan krijgt ie geen voedingsstoffen meer uit de plant. En dan gaat ie zichzelf eigenlijk van binnenuit zijn eigen vruchtvlees opeten. Want hij heeft energie nodig om in leven te kunnen blijven. En daarmee wordt ie ook zwakker voor indringers, voor schimmels en bacteriën. Ik heb hier een appel, die heb ik zelf geplukt en die heeft een paar uur niet meer aan de boom vastgezeten. Leeft hij dan nog wel? Ja, die is springlevend en die ademt zelfs nog. Wacht. Die appel ademt? Jazeker. Net als mijn lichaam. Ik adem in en ik adem uit. Dan verbruikt mijn lichaam de zuurstof. Dat doet een appel ook. Dit apparaat meet zuurstof in de lucht. Dus als ik hier een sample neem, ik doe een meting. Dan gaat ie nu meten. Hoeveel zuurstof hier in de lucht zit? Hoeveel zuurstof hier nu in de lucht zit. En dan staat hier de uitslag. Ok, 20,7, dus zoveel zuurstof zit er in de lucht. Ja, en ik heb hier een pot met aardbeien en daar ben ik ook begonnen met 20,7% zuurstof. Deksel erop, heb ik helemaal dichtgemaakt. En nu zijn die aardbeien aan het ademen net zoals het appeltje en verbruiken zuurstof. Ze zitten nu ongeveer een dag in de pot dus even kijken hoeveel zuurstof ze hebben verbruikt. Oh kijk, veel minder. Aardbeien ademen echt heel hard. Dat zijn de topsporters bijna, onder het fruit. Het is nu 13,4. Ja, bijna 7% lager in zuurstof. Wat die aardbeien allemaal hebben geademd. In 1 dag? Dat gaat hard. Ja. Mijn appeltje heeft dus voedingsstoffen en kan ademen dus die is eigenlijk topfit. Ja, die appel is topfit. Alleen hij is wel van de boom af. En als we dus niks doen, ja, dan wordt ie heel snel slechter. Ja, want dan wordt ie rot, maar dat kunnen we uitstellen toch? Ja, we kunnen er alles aan doen om deze appel gezond en fit te houden en het rottingsproces te vertragen. En daar hebben we een aantal trucjes voor. Nou gelukkig, want ik gun het hem wel.