Waarom is schimmel op eten vaak groen?

Even een boterhammetje. Oh, wacht even. Oh oh getsie, deze is echt helemaal beschimmeld. Dat kan ik dus echt niet meer eten. Schimmels zijn er in allerlei kleuren en in de natuur groeien ze ondergronds. Maar je ziet ze ook wel eens op muren van vochtige kamers of dus op eten. En je denkt al heel snel aan viezigheid. Maar paddenstoelen, dat zijn ook schimmels. Dus hoe zit het nou eigenlijk? Tijd om verschillende schimmels is tot beter te bekijken en dat kan hier in Artis Micropia. Ja, het staat hier vol met microben. Dat zijn hele kleine organismen en ze hebben hier een hele afdeling vol met schimmels. Kijk eens wat een verschillende soorten schimmels. Ja, mooie verzameling hè? Ja en Nele, jij bent hier microbioloog. Wat is nou eigenlijk het nut van schimmels? Ze ruimen van alles op in de natuur. Oké? En hoe doen ze dat dan? Ja, schimmels leven van heel veel verschillende dingen. Bijvoorbeeld bladeren die op de grond zijn gevallen of fruit. En ja, die breken ze helemaal af. Die halen ze helemaal uit elkaar en zorgen er zo voor dat al die bouwstoffen die daar nog in zitten, dat die weer in de grond terechtkomen. En dan kunnen bijvoorbeeld nieuwe planten daar weer gebruik van maken. Dus de schimmels zorgen eigenlijk voor een hele mooie kringloop in de natuur. Wat staat hier nou nog meer te beschimmelen? Bijvoorbeeld aardbeien. Wauw! En hier mooie slagroomtaart. Oh nee, en wat is dit dan? Dat is een hamburger. Alleen het vlees. Of nee, echt alles erop en eraan. Oh lekker dan. Maar misschien dan wel dit bekertje melk. Nee, dank je wel. Maar Nele, hoe komt schimmel eigenlijk aan zijn kleur? Nou, laten we het brood er even bij pakken, dan kunnen we het wat van dichterbij bekijken. Vaak begint een schimmel een beetje wit en hoe groter en ouder ze worden, hoe meer kleur ze vaak krijgen. Dus hier zie je bijvoorbeeld ook wat groen en wat rood ontstaan. Maar dit kan echt alle kleuren van de regenboog zijn. En is er dan een reden dat schimmels deze kleuren krijgen? Ja zeker! Schimmels maken heel veel stoffen aan om zichzelf te beschermen, bijvoorbeeld tegen fel zonlicht of om ervoor te zorgen dat anderen ze niet opeten en die stoffen om hen te beschermen, die hebben vaak kleur. O ja, en voor ons is die kleur ook een goede waarschuwing om het brood niet meer op te eten. Maar dat was ik ook niet meer van plan hoor. Maar ik heb ook juist goed nieuws over schimmels, want we gebruiken ze juist ook heel vaak om dingen lekkerder te maken. Bijvoorbeeld dit soort blauwe schimmelkaas. O ja, ja, meestal geven schimmels een signaal 'eet mij niet'. Maar met zulke speciale schimmelkaas maakt het het eigenlijk juist lekkerder. Als je ervan houdt tenminste. Ja, ik ben er niet zo van, maar jij hield van zoveel schimmels. Ja, ik lust deze wel. Nou geniet ervan, dat gaat wel lukken.