Hoe wordt snoeppapier gemaakt?

In deze fabriek in Oostzaan wordt snoeppapier gemaakt: papier dat je kunt eten. Dit eetpapier wordt ook wel ouwel genoemd. Sommige vooral zoete deegwaren zoals de kokosmakronen, die plakken tijdens het bakken in de oven nogal snel aan de bakplaat. En dit papiertje eronder moet er dan voor zorgen dat het juist niet aan die plaat blijft kleven. En het mooie is dat je dus ook nog gewoon kunt eten. Topbakkers kunnen ouwel ook als label op brood plakken, bijvoorbeeld om te laten zien dat het echt biologisch is. Of om te laten zien dat het van de echte bakker komt. Kijk, puur vakmanschap. En dan heb je natuurlijk ook nog snoeppapier, snoepgoed in allerlei verschillende kleuren, smaken en opdrukken. Maar waar wordt dat snoeppapier van gemaakt? Eigenlijk is dit het geheim waar we het allemaal mee doen. Hollandse aardappel dus. Ja, inderdaad, die aardappel. Die bestaat voornamelijk uit zetmeel en zetmeel, dat is nou net die magische stof waar wij ons papier mee maken. Zetmeel moet ook oplossen, dus we gebruiken heel veel water om het zetmeel in op te lossen. En verder gebruiken we nog een beetje plantaardige olie, olijf of zonnebloem, zodat het niet blijft plakken. En daarnaast nog andere ingrediënten. Dit is bijvoorbeeld biologische cacao en daar drukken we ons papier mee zodat er een mooie opdruk op staat. Dus dit hier zijn de belangrijkste grondstoffen. Ja, met deze grondstoffen maken wij papier. De fabriek in. Hier begint het allemaal in de papmakerij waar de grondstoffen samenkomen. En dat is vrij simpel. Je mengt water met aardappelzetmeel en olie. Dan zet dat zetmeel een beetje uit, waardoor het een wat dikker goedje wordt en dan krijg je deze pap. Komt ie. Ja, daar is ie. En dan kan er bijvoorbeeld een appel smaakje bij. Daar gaan we. En mixen maar. En naast dit soort natuurlijke suikers van vruchten worden er ook nog zoetstoffen aan toegevoegd. De pap komt uit dit slangetje, wordt hier dan gekookt en dan wordt het tussen deze twee walsen gedroogd en tegelijkertijd geperst. En zo wordt er dan papier van geperst. Walsen heet dat. Het resultaat is dan een rol snoeppapier met appelsmaak. En ja, eetpapier bestaat al heel lang, maar tegenwoordig kan er ook iets nieuws. Je kan het namelijk bedrukken. Nog even inpakken en dan gaat het naar de winkels. In Nederland en in nog 54 andere landen. Dus snoeppapier van de oer-Hollandse aardappel. Over de hele wereld lusten ze er pap van.