Hoe popt popcorn?

Als je denkt aan popcorn, denk je waarschijnlijk aan films kijken thuis of in de bioscoop. Een spannende serie zoals ik. Of een interessante docu. Popcorn is zo populair, het heeft zelfs een eigen emoji. Ieder popcorntje is ooit begonnen als een keihard stukje maïs. Maar hoe wordt zo'n maïskorrels nou een stukje popcorn? Het belangrijkste ingrediënt om zo'n maïskorreltje om te toveren tot popcorn, is hitte. Daarnaast heb je nodig: een pannetje zonnebloemolie of andere olie. Komt ie. Zo. En natuurlijk. De maïskorrel. We gaan nu onze superslomocamera met microscoopoog gebruiken, dus hopelijk werkt die maiskorrel een beetje mee. Daar gaan we. Een maiskorrel bestaat voor een deel uit water en dat verdampt door de hitte en de stoom die ontstaat wil naar buiten. Kijk, hoppa, pats, Lekker! Wauw! De stoom ontsnapt en het pantser barst. Zetmeel uit de korrel duwt zich naar buiten. Eigenlijk dus, kijk maar, binnenstebuiten. Het wordt een wit, luchtig schuim en door de druk danst het popcorntje in de pan. Oh wow! Pop, hoorde je. Nou, daarom heet het dus ook popcorn. Als er één film is waar ik naar kan blijven kijken, dan is het deze.