Hoe wordt jam gemaakt?

Fruit is heerlijk, helemaal als het lekker vers is, van het land of van eigen tuin. Maar het is winter. Er groeit hier geen appel, geen peer, geen aardbei, er zijn geen bessen te bekennen en frambozen, bramen? Vergeet het maar. Gelukkig is daar een oplossing voor die al eeuwen bestaat en die heet jam. Een ouderwetse en effectieve manier om fruit te bewaren, conserveren. Maar jam maken, hoe doe je dat? Hier in de buurt van deze jammakerij in Groenlo barst het zomers van het fruit. Vandaar dat de jammaker in de zomer dan zijn fruit goedkoop inkoopt en hij stopt het dan in de vriezer zodat hij de hele winter door jam kan maken. En er gaat hier ieder jaar zo'n 9000 kilo fruit doorheen. Ted. Wat heb je nodig om jam te maken? Natuurlijk fruit, suiker en pectine. Oké, dus niet zo heel veel eigenlijk. En hoe begin je dan? Het fruit gaat in de pan. Dat wordt verhit tot honderd graden ongeveer. Dan gaan alle bacteriën dood. Dan doe je de suiker bij in, wat ook zorgt voor conservering en de pectine om het wat dikker te maken. Pectine, wat is dat eigenlijk? Pectine zit in de appel en dat is een natuurlijk bindmiddel en dat zit zeg maar tussen de schil en het vruchtvlees en daar wordt het uitgehaald. En sommige soorten fruit hebben heel veel pectine, zoals appel, rode bessen. En andere soorten zoals aardbei en pruim helemaal eigenlijk niet. Daar voegen we dan eigenlijk die pectine aan toe. Want dit is vermalen. Ja, ja, dit is zeg maar. Het is hier uitgehaald. Ja. En hoeveel suiker heb je dan nodig? Om het voor de wet jam te mogen noemen moet er meer als 55% suiker in zitten. Dat is best veel. Ja, dat is best veel. Maar de suiker, die haalt eigenlijk het vocht uit de vrucht. Daardoor kunnen de bacteriën niet groeien, want die hebben vocht nodig. En nou ja, doordat er dan zoveel suiker in zit haal je dat eruit en maar blijft het goed. En? Ja, hij is dik. Is klaar. Mag ik proeven? Ja, de smaak is ook lekker. Ja, en nu moet het nog in een potje. De jam gaat gloeiend heet de potjes in zodat alle bacteriën dood zijn. En dan gaat er een speciaal dekseltje op dat kan ploppen. Hoe werkt dat? Boven de hete jam zit warme lucht en als dat afkoelt dan krimpt de lucht als het ware. En dan plopt ie het dekseltje naar binnen. Hij zuigt het dekseltje op het potje en het is gelijk een goede controle om te kijken of het potje en het dekseltje wel water- en luchtdicht zijn. En dan is deze speciale editie klaar om gegeten te worden. Klokhuis bramenjam. Even kijken of die plopt. Yes! Klein likje. Prima. Nou, jam maken, zo doen ze dat dus.