Helpt melk tegen pittig eten?

NOJ, NOJ, NOJ, nee of ja? Tadaa! Kijk eens Tirs, de bamisoep van mijn opa. Het is wel een beetje pittig. Hmm, wat? Oh oh oh, dat is heel pittig! Water! Heb je geen water? Mijn tante zegt altijd: staat je mond in de brand, neem een glas melk in de hand. Eigenlijk wel een top NOJ he? Helpt melk tegen pittig eten? NOJ, NOJ, NOJ, nee of ja? Gaat ie? Peper, de bron van pittigheid. En wat al deze pepers met elkaar gemeen hebben: er zit capsaïcine in. Moeilijk woord capsaïcine, het stofje dat ze heet maakt. In deze zit niet zo heel veel capsaïcine. Die zijn dus ook niet zo heel pittig. Maar in zo'n habanero zit superveel capsaïcine en is ontzettend pittig. Checking is facting! Van minst pittig naar meest pittig. Eentje blussen we zometeen af met melk en eentje met water. Jalapenopeper. Nummer drie. Oké, oké, ik voel het nog steeds. En. En? Oooh ja. Op één na heetste peper komt. Helpt het? Het trekt gewoon verder naar achter in m'n keel. Nou, nou, snel deze erin. Oh oh. Good. Ja? Ja. De Habanero. Oh oh oh oh! Water. Werkt het? Afblussen met melk. Oh melk! Oh is het pittig. Oh, gaat het? Aah! Oe! Ah. Wat werkt nu het best? Melk. Melk? Absoluut. Hoe kan het nou dat melk wel werkt en water niet? Omdat capsaïcine, die stof die peper heet maakt, hydrofoob is. O ja, hydrofoob. Dat betekent letterlijk watervrees of bang voor water. Ja, en dat kunnen we goed laten zien met olie, want dat is ook hydrofoob. Stel je voor, dit is je mond. Dit is de capsaïcine, de peper. Die gaat in je mond. Pittig! Hartstikke heet. Dan probeer je het te blussen met water. Nou, kijk wat er gebeurt. Dat werkt dus niet. Het doet helemaal niets, want die capsaïcine, die lost niet op in water, dus het lost ook niks op. Sterker nog, het maakt het alleen maar erger. Want dat water verspreidt die capsaïcine alleen nog maar door je mond, waardoor het nog pittiger voelt. Nou, anders dan water is melk lekker vettig en dan kan het zo om dat stofje heen zitten. En dat geldt niet alleen voor melk, maar ook voor andere zuivelproducten zoals ijs of yoghurt. Die lossen het ook op. Dus helpt melk tegen pittig eten? NOJ, NOJ, NOJ, een dikke vette ja! Ciao for now en tot de volgende NOJ!