Kun je mengen door te schudden?

Noj noj noj, nee of ja? He mattie van de materie. Weet je waar ik nou zo'n hekel aan heb? Dat al dat kleine gruis van die cruesli, het komt altijd onderin die pot te zitten, wat ik ook doe. Dan moet je het gewoon schudden. Ja, dat doe ik, maar dat helpt niet. Tuurlijk wel. Nee, echt niet. We zoeken het tot op de bodem van je pot uit. Kun je cruesli lekker mengen door te schudden? Noj, nee of ja? Zie je? Nee he, we hebben echt goed geschud en het gruis zit gewoon weer aan de onderkant. Ik ga wel eens even op onderzoek uit. Ja, ik denk dat ik iets heb gevonden, de Brazilian nut effect. Oh ja, dat is deze toch. Paranoten? Ja, in het Engels heten die Brazilian nuts. Dat is eigenlijk een soort van paranooteffect. We hebben hier een pot met bovenin paranoten en onderin allemaal pinda's. Als jij ze nou even lekker door elkaar mixt. Je weet wat we nu gaan doen? Schudden. Het gebeurt echt! De grote noten, de paranoten die komen. De bovenkant. Kijk, zie je het? Tadaa! Het paranooteffect. Hoe zou dat nou komen? Is het dan misschien omdat de pinda's zwaarder zijn dan de paranoten? Dat ze daarom naar beneden zakken? Dat kunnen we wel effe checken. Laten we iets heel zwaars nemen. Walnoot tien gram, iets wat heel licht is. Een zo'n gepoft speltje. Die ziet ie helemaal niet, die is nul. Minder dan één gram. En die doen we samen in deze pot. Zoiets? Schudden maar. Kijk kijk kijk! Oh de walnoten zijn zwaarder, maar ze komen toch naar boven. Dan heeft het misschien iets te maken met de grootte van de noten. Laten we dat eens kijken. Checking is facting! Pak anders het kleinste wat op tafel staat, dat is de rijst. En het allergrootste, dat zijn de walnoten. En dan iets ertussenin. De snoepjes. Die vind je lekker hè? Dan moeten we alles goed door elkaar roeren. Ja, en ik ga nu schudden. Spannend! Oké. Kijk wat er gebeurd is. Wat gaaf! Dus het heeft echt iets te maken met die grootte. Maar waarom dan? Ik denk dat ik het wel begrijp. Als je schudt, dan ontstaat er ruimte tussen al die grote noten. Wacht, ik laat het wel even zien. Pak jij één kidneybonen voor mij alsjeblieft? Zoiets. Hoppa, gooi hem er maar bij. Kidneyboon zit onderop. Als ik nu ga schudden, dan ontstaat er onder die kidneyboon ruimte en dan komt de rijst daar dus terecht en daarom duwt die eigenlijk als vanzelf, tada! De grotere noot, of in dit geval kidneyboon naar boven. Mysterie opgelost. Kun je cruesli mixen door te schudden? Noj noj noj, een dikke vette nee! Kan never ever ooit niet . Ciao for now en tot de volgende NOJ!