Hoe wordt soep gemaakt?

We eten het vaak en veel. In Nederland gaat er ieder jaar zo'n 139 miljoen liter doorheen. Ik heb het over soep. Soep maken, hoe doen ze dat? Dit is de snijderij van een soepfabriek in Katwijk. Hier maken ze elke dag met verse ingrediënten verse soep, champignonsoep, wortelsoep, tomatensoep, erwtensoep, noemmaaropsoep. En die gaat elke dag vers naar ziekenhuizen, restaurants en supermarkten. Komt geen blik bij kijken. En het mooie is dat ze hier naast gewone soep ook soep maken van grote restpartijen van kwekers en supermarkten. Een groot deel daarvan gaat naar de voedselbank. Vandaag op het menu: courgettesoep en champignonsoep. En we gaan er niet gewoon een pan van koken, maar een ketel. We gaan even twee keer 500 liter soep maken. Elke soep heeft een recept, gemaakt door een chefkok en de soepmakers moeten dat recept heel nauwkeurig volgen. Dus voordat we naar de soepkeuken gaan, moeten we eerst nog even boodschappen doen in het magazijn. Maar het grappige is, is dat als je zoveel soep maakt dat de hoeveelheden echt enorm zijn. Dus de courgetteblokjes, 212 kilo. Aardappelblokjes, 36 kilo en uienblokjes vijftien kilo. Vijf kilo bouillonpoeder, een kilootje zout, 1 pond kerrie, een halve pond witte peper. Het zijn dertien ingrediënten. Volgens mij heb ik ze allemaal. Op naar de keuken. De ketels, enorme pannen. Hier gaat 500 liter in. Dat zijn 2500 kommen soep. Ze staan niet op vuur, dan zou het te snel verbranden. Maar deze pannen zijn dubbelwandig en daartussen wordt hete stoom geblazen. Zo wordt niet alleen de onderkant warm, maar de hele pan. Ruikt lekker. He Hans, zit er nou een specifieke volgorde aan het recept of kan alles eigenlijk ook gewoon door elkaar? Als ik kijk naar deze soep, de courgettes ook die we net hebben opgezet, dan begin ik met kokend water. Dan voeg ik alle courgettes toe en alle groenten toe. Dan weeg ik daarna eigenlijk alle kruiden af. De room wordt afgewogen, de aardappels worden afgewogen. Die voegen we dan toe en dan laten we hem echt zeker wel een half uurtje laten we hem zachtjes doorkoken en dan gaan we hem doormalen en dan op het eind voeg het toe nog wat stukjes courgette toe om een beetje te laten zien dat er nog stukjes in de soep zitten. Gelijk uit de pan wordt de soep verpakt. Op 85 graden gaat de soep de zak in. Op die temperatuur zijn bijna alle bacteriën onschadelijk gemaakt. En hij wordt gelijk dichtgemaakt. Dat kunnen er ook geen bacteriën meer bij. Zo, twee liter hete soep. Die wordt zo snel mogelijk afgekoeld zodat de bacteriën niet weer kunnen groeien, want het is verse soep. En dan is ie in de koelkast nog een maand houdbaar. Ja prima. Zo doen ze dat dus. Soep maken!