Hoe wordt tofu gemaakt?

Een heerlijke vegetarische maaltijd met deze blokjes: tofu. Het zit in steeds meer gerechten. Het zijn goeie vleesvervangers en het zit vol met eiwitten. Maar wat is het? Tofu maken? Hoe doe je dat? Mag ik je voorstellen aan Janet en Jinzy Choi? Ze noemen zichzelf ook wel de tofumeisjes, toch? Ja, dat klopt. Hun vader is ooit begonnen met tofu maken in de badkamer. Correct? Ja. En inmiddels hebben ze dus een tofufabriek opgebouwd in Rotterdam. Kunnen jullie in twee minuten uitleggen hoe je tofu maakt? Jazeker. We gaan beginnen. Hier zijn we bij de sojabonen. De bonen beginnen droog. Die laten we een nachtje weken en vervolgens zijn de bonen groter geworden. Dit zijn de geweekte bonen. Oke. Vervolgens worden deze dan in de maalmachine gedaan en als we hem aanzetten, dan zie je dat hier de sojamelk uitkomt, dat is du rauwe sojamelk van de bonen. En daar komt dan de pulp Dit gaat naar de koeien, wordt elke week door de boer opgehaald. Daarna wordt deze rauwe sojamelk gepasteuriseerd, oftewel gekookt. En dan gaan alle bacteriën dood. We tappen het af en vervolgens gaan we naar het stremgedeelte. Na het pasteuriseren gaan we het stremmen, er zit vegetarisch stremsel bij. Nou, daardoor gaat het wat klonteren. En dan zie je een onderscheid tussen de tofu en het vocht. Het vocht gaan we er nu uit halen. Mag hier in de mal. Hoppa. En hier gaan we het overtollige vocht eruit halen zodat het één groot vlak wordt. Tada! Zo. Een, twee. Het lijkt wel op kaas. Het lijkt heel erg op kaas. Het proces is ook een beetje hetzelfde als kaas. Oh ja. Tada! Zo. Het is gelukt. In twee minuten uitgelegd. Goed he. Superlekker, in stukjes snijden, bakken. Heerlijk. Zo doen ze dat dus, tofu maken. Eet smakelijk.