Wat zijn microgroenten?

Grote kans dat je dit wel eens gedaan hebt: het kweken van een bakje tuinkers. Wat je nodig hebt is een bakje met een dot watten erin. Daar doe je dan wat zaadjes overheen en dan een beetje water, zo. En dan na een paar dagen is dit het resultaat. Hier in deze kas in Monster gaan ze nog een stapje verder. Hier kweken ze duizenden bakjes met zogeheten microgroenten. Die kun je niet zomaar in de supermarkten kopen. Deze plantjes gaan allemaal naar restaurants omdat chefkoks ze heel graag gebruiken vanwege de verrassende smaken. Het is heel lekker. Dat de plantjes zo sterk smaken, dat komt omdat ze zo klein zijn. Alle smaakstoffen zitten eigenlijk in deze microgroente gepropt. Stijn, jij weet alles over microgroenten. Er staan hier ook al een paar op tafel. Maar hoeveel kweken jullie er eigenlijk? Wij kweken dertig verschillende microgroenten. We noemen ze ook wel eens cressen. Dat is Engels voor jonge kiemplantjes. En smaakt het dan ook allemaal echt een beetje naar groentes? Het smaakt naar meer dan alleen maar groente, er zitten heel veel verrassende smaken in die je misschien niet gelijk zou plaatsen bij het plantje. Kijk, als bijvoorbeeld een komkommer eet, dan weet je waar het naar smaakt. Maar microgroenten zijn nog niet bekend, dus dat is altijd een verrassing. Knoflook? Klopt. Ja. Knoflook, ja. Zo, deze is wel een beetje pittig. Dit is onze mosterdcress. Dit zijn eigenlijk jonge mosterdzaadjes die net gekiemd zijn. Zo, dat proef je wel hoor. Kijk, dit is onze broccolicress. Een jonge kiem van broccoli. En het smaakt ook naar broccoli? Ja. Oh ja, niet een mega-erge broccolismaak, maar wel een beetje koolachtig. Maar is dit dan ook echt een broccoliplant? Ja, dus van deze zelfde zaden kan je ook broccoli telen. Geldt dat voor alle kiemplantjes die we hier hebben? Nee, niet persé. Er zijn ook cressen die dezelfde smaak hebben, maar van een andere plant afkomen. Deze bijvoorbeeld heeft een hele mooie smaak van komkommer. Ja, dit smaakt heel erg naar komkommer, maar het is dus geen komkommerplant. Dit is niet de komkommer zoals wij die kennen. Deze is een compleet andere plant, maar heeft wel dezelfde smaak. Dus het smaakt naar komkommer, maar het is het niet. Juist. Da's ook bizar. Kijk, dit is mijn favoriet. Deze ken je misschien wel. Die ken ik, tuinkers. Ja, ook de zaden van tuinkers komen van over de hele wereld. Supermooi! Wij brengen zaden van over heel de wereld voor al deze plantjes naar onze kas toe. En zo kunnen we al deze mooie smaken maken. Lekker. Kijk, en deze rooie is ook heel bijzonder. Dit noemen wij onze Sakura Cress. Oh, nou dit ken ik wel, radijs. Ja. Is het ook echt een radijs? Dit is ook echt de radijs. Wauw! Ik proef ook echt wel een beetje dat scherpe randje van een radijsje. Mooi hè. Maar ik vind dit wel heel bijzonder, want ik denk dus iedere keer als ik een klein stukje in m'n mond stop dat ik een groente ga proeven of ga eten. Maar dat is dus niet per se het geval. Nee, zo zie je dat de wereld van planten is ongelofelijk divers. Er zitten allerlei verschillende smaken in die je in eerste instantie niet zou verwachten. Nee, heel cool dit.