Hoe wordt granola gemaakt?

Hallo, ik ben Janine en ik ben Luca. Wij eten voor het ontbijt graag granola of andere ontbijtgranen. Onze vraag aan Het Klokhuis is: hoe wordt granola eigenlijk gemaakt? Hier in Brabant, in Heeswijk-Dinther, in de ontbijtgranenfabriek maken ze granola, dus daar hebben ze vast antwoord op jouw vraag. In granola en andere ontbijtgranen zitten verschillende granen, zoals haver, gerst, tarwe en rogge. Voordat de granen in de granola komen worden ze eerst in de machines bewerkt. Dat is namelijk nodig omdat de granen een schilletje bevatten die onze darmen niet zo goed kunnen verwerken. Haver en gerst worden eerst allebei gepeld. Haver wordt hier boven in de pelmachine gepeld. Door heel hard heen en weer te slingeren vliegt dat velletje eraf. En gerst wordt hier in deze machine gepeld. Er zitten vier grote schuurstenen boven elkaar en hier kunnen we even in de machine kijken. Hier zitten die schuurstenen en die korrels worden daar dus langs geleid. En dat gaat dan als volgt, kijk. Dan heb je die gerstekorrels en die stenen, die schuren er zo overheen waardoor het velletje eraf wordt gehaald. En uiteindelijk hou je dan deze gepelde gerstekorrels over. De gepelde korrels die worden in verschillende machines nog extra goed gezeefd, geschud en getrild zodat echt alle korrels uiteindelijk echt goed schoon en gepeld zijn. Na het pellen worden worden alle granen platgewalst met een grote wals. Toch gewoon stiekem even proeven. Is wel lekker, maar het is nog niet echt heel knapperig of zoet of zo. Dus misschien moeten we er gewoon nog een smaakje aan toevoegen, maar dat kunnen we oplossen. Met smaakmeester Anne. Zij test hier achterin de proefkeuken allerlei leuke recepten. Nu lijkt het mij heel leuk om een granola te maken met appeltaartsmaak. Ik denk dat dat wel gaat lukken. Je hebt dan de haver en daarbij kan je dus allerlei verschillende vlokken eraan toevoegen. Dan heb je ook nog de appel, de rozijntjes en dan natuurlijk wat lekker kaneel en de pitjes. Klinkt als een topgranola. Het recept is klaar en de granen zijn mooi geplet tot vlokken. Dus nu kunnen ze hier in de fabriek aan de slag met het recept van smaakmeester Anne. Dat wordt dan allemaal bij elkaar gemengd in deze bak, tot één grote granola appeltaartmix. Als alle granen, noten, fruit en smaken zijn gemengd, dan gaat het mengsel in de oven in. Oeh nou dit is hem hoor, de Klokhuis appeltaartgranola, moment van de waarheid. Even proeven. Mmm, echt superlekker. Ik vind wel dat je echt talent hebt hoor, als smaakmeester. Ik vind hem ook lekker! Goed krokant, lekker smaakje. Ja, dit vind ik toch wel de leukste vragen om te beantwoorden.