Hoe wordt falafel gemaakt?

Falafel is de vegetarische snack van het Midden-Oosten, maar ook hier eten we het heel graag. Het zijn gefrituurde deegballetjes met als hoofdingrediënt kikkererwten. Hier in deze fabriek in Zaandam maken ze falafel. Maar hoe doen ze dat? Maar wat zit er eigenlijk allemaal in die falafel? Onder andere spinazie, peterselie, uien, knoflook, verschillende kruiden en specerijen. En natuurlijk als belangrijkste hoofdingrediënt kikkererwten. Als eerste worden al die kikkererwten hier heel nauwkeurig bekeken. Er wordt dan gecontroleerd of er misschien nog steentjes of takjes tussen zitten. En kijk, dat gebeurt nog best wel eens dat ze er wat uithalen, en dat gebeurt dus ook allemaal met de hand. Kikkererwten zijn eerst nog keihard, daar kun je nog niet zoveel mee. En daarom worden ze eerst een nacht in een bak met water gezet. Dan worden ze namelijk mooi schoon en ze nemen het water op waardoor ze groter en zachter worden. Wellen noemen ze dat. En daarna zijn ze veel makkelijker te verwerken met alle andere ingrediënten. Het teveel aan water wordt er daarna afgeschud, want de erwten moeten namelijk droog zijn om ze verder te kunnen verwerken. Nou, deze zijn goed droog. Zo, nou, de basis is er en daarna wordt er een falafeldeeg gemaakt met de kruiden, ui, spinazie en een beetje bloem. En dan krijg je dus dit groene, korrelige deeg. Dit moet dan zo'n 24 uur blijven staan. Dan trekken de smaken goed in en dan wordt het een goeie, stevige massa. Dan de volgende stap: van deeg naar balletje. Hier in deze trechter wordt het deeg goed gekneed en dan worden er hier kleine falafeldeegballetjes van gesneden. Vervolgens gaan ze frituren hier in deze enorme frituur, dit ding is echt gloeiend heet. 3,5 minuut op zo'n 180 graden en die ballet moeten goed laag in de olie worden gehouden, zodat ze aan alle kanten lekker krokant worden en dan hier tada! Dit is dus een echt falafelballetje! Het ruikt heel lekker. En dan na het frituren moeten ze meteen zo snel mogelijk afgekoeld worden en dat gebeurt dan hier in deze koeltunnel. En dan kunnen ze worden verpakt. Na het koelen worden de bakjes gevuld met van falafel tot ongeveer 250 gram. Ja, en dan worden ze luchtdicht verpakt en kunnen ze naar de supermarkt. Ze zijn al voorgebakken, dus je hoeft ze thuis alleen nog maar kort af te bakken. Falafel maken, zo doen ze dat.