Wat is het bekendste koekje van Nederland?

Stroopwafels zijn typisch Nederlandse koekjes. De eerst werd gebakken 200 jaar geleden in een bakkerij in Gouda. Dat is het begin van de stroopwafel. Het bekendste koekje van Nederland. En ons bekendste koekje is over de hele wereld hartstikke beroemd en geliefd. Want mensen vinden hem heerlijk. In deze stroopwafelbakkerij in Moordrecht maken ze miljoenen stroopwafels per jaar, echt enorm veel. Daar heb je dus ook heel veel ingrediënten voor nodig. Het recept voor stroopwafels. In de wafels gaat bloem, boter, suiker, ei en een aantal specerijen voor de smaak. En voor de stroop heb je ook een aantal dingen nodig: glucosestroop, boter, soja, melkpoeder, een ander soort vetstof, karamel en stroop waar je ook pannenkoeken mee belegt. De oer-Hollandse stroopwafel die blijft smaken zoals die is. Maar het is natuurlijk wel leuk om na te denken over nieuwe smaken; chocola of met een beetje kokos. Wat dacht je van deze? Gezouten karamel? Oh lekker. Geen koekje zonder deeg, en het deeg voor de stroopwafel wordt gemaakt in de deegmakerij. Het deeg wordt verdeeld in kleine deegplakjes en die gaan dan de oven in. Na ongeveer een minuutje is de stroopwafel klaar. En dan moet natuurlijk de stroop ertussen, maar niet voordat dat een perfect ronde wafel is. Dan moet ie natuurlijk door de helft, want de stroop moet ertussen. En lekkere dot stroop, oe, wat veel. En dat gebeurt hier in het groot. Dit is een hele belangrijke plek in een stroopwafelfabriek, want hier worden gewone wafels, stroopwafels. Als de stroopwafels klaar zijn, dan zijn ze warm en dan kunnen ze nog niet worden ingepakt. Ze moeten eerst afkoelen en dat gebeurt hier in deze koelcel. Moet je kijken. En dan worden de stroopwafels ingepakt. En wat gebeurt hier razendsnel met die inpakrobot? Dan gaan ze in een zakje, een clipje erom en dan is de stroopwafel klaar. De stroopwafel, die wordt geëxporteerd naar 40 verschillende landen. En daarom zou je kunnen zeggen dat de stroopwafel het bekendste koekje is van Nederland.