Boven de oceaan vol plastic soep

Een recept van Fiep.

Fiep maakt in de finale een taart met citroen. En de taart heeft wel een heel bijzonder onderwerp: haar luchtballon zweeft namelijk boven een plastic soep.

Ingrediënten 

Biscuitbeslag
5 eieren
2 eidooiers
160 gram suiker
3 gram zout
160 gram patentbloem
½ citroenrasp
10 gram boter
Blauwe kleurstof

Gele room
400 gram melk
1 vanillestokje
80 gram suiker
2 eidooiers
50 gram custardpoeder
10 gram boter

Citroensmaak
1 citroen
75 gram boter
1 ei
50 gram witte basterdsuiker
10 gram custardpoeder

Citroen botercrème
250 gram boter
100 gram poedersuiker
500 gram gele room
125 gram citroensmaak.

Soezenbeslag
50 gram boter 
100 gram melk
50 gram patentbloem
2 eieren 
2 gram zout    

Decoratie 
Decoratie ballon
200 gram rolfondant roze
50 gram rolfondant rood
100 gram rolfondant donkerblauw
200 gram rolfondant geel

Decoratie taart
250 gram marsepein licht blauw
75 gram marsepein wit
50 gram marsepein licht bruin
Gekleurde spikkels
Oranje kleurstof
1 velletje ouwel

Bakgereedschap
Oven met onder- en bovenwarmte
Springvorm 25 cm Ø
Kwastje
Bakpapier
3 krabbertjes
2 spatels
Weegschaal
Bloemzeef
Rasp
Kapselzaag
Citroenpers
3 steelpannetjes
2 bekkens klein
Garde
Huishoudfolie
2 spuitzakken
1 spuitzak klein 40 cm
3 spuitmondjes glad 4 ,8 en 12 mm
1 spuitmondje gekarteld 11 mm
2 metalen plaatjes
Liniaal
Rolstok
Ronde gladde steker 5,5 cm
Glaceermes gebogen klein
Glaceermes recht klein
Kookwekker
Malletjes voor schelpen
4 metalen staafjes
Ronde metalen ring 10 cm
Hartjes steker 4 cm

Presentatie
Cakedrum lichtblauw 30 cm Ø en 13 mm dik met 4 voorgeboorde gaatjes

Recept 

Biscuitbeslag
Verwarm de oven voor op 190°C onder- en bovenwarmte.
Smelt de boter en vet de bakvorm in met ca 10 gram. Bekleed de bodem met bakpapier. 
Klop de eieren, eidooiers, suiker, citroenrasp en het zout luchtig met een garde in de beslagkom met de mixer.
Zeef de bloem en spatel samen met de blauwe kleurstof door het beslag.
Vul de bakvorm voor 2/3 met beslag en bak het gaar op 180°C in ca 25 minuten.
Keer na het bakken de vorm om op een taartrooster en laat het afkoelen.

Gele room
Giet de melk in een pannetje, schraap de vanillepeul leeg en voeg het met het stokje bij de melk.
Weeg in een beslagkom de suiker en de custardpoeder af en voeg een beetje koude melk toe.
Voeg bij dit mengsel 2 eidooiers en zout toe.
Breng de melk aan de kook. 
Voeg een beetje kokende melk bij het eiermengsel. Roer het goed door en giet het terug bij de melk. 
Kook door tot het gaat binden en kook daarna nog 1 minuut door.
Giet de gele room op een metalen plaat, dep er een beetje boter op en dek af met plasticfolie.
Koel de gele room zo snel mogelijk af.

Citroensmaak
Rasp de citroen, pers de citroen uit en zeef het citroensap.
Verwarm de boter samen met het citroensap langzaam tot de boter is gesmolten.
Voeg in een beslagkom het ei, de suiker en de custardpoeder samen en mix dit met een garde.
Voeg al roerend het citroen-botermengsel toe en breng het al roerend aan de kook.
Blijf roeren tot de citroen massa de dikte heeft van vla. 
Stort het uit op een tray. Dek het af met huishoudfolie en koel het zo snel mogelijk af.

Soezenbeslag
Verwarm de oven voor op 190°C onder- en bovenwarmte.
Breng het water, melk, boter en het zout aan de kook.
Roer de gezeefde bloem er in een keer door.
Laat het beslag al roerende nog doorgaren.  
Stort het beslag in een mengkom en roer een voor een de eieren erdoor.
Vul een spuitzak met een glad spuitmondje van 6 mm.
Spuit op een bakplaat, bekleed met bakpapier, een aantal stroken van ca 35 cm en spuit in een mandmotief een vlak van 5 bij 35 cm.
Bak het soezenbeslag bij 175 graden in ongeveer 20 minuten goudbruin.

Citroen-botercrème
Roer de boter en de poedersuiker met een bisschop in de mixer, voeg de gele room in 3 gedeeltes toe en klop het luchtig.
Voeg de citroensmaak in gedeeltes toe en mix de crème luchtig.

Opbouw van de taart
Snijd de biscuittaart 2 keer door en leg de onderste plak biscuit op een rond taartkarton van 26 cm.
Vul een spuitzak met een glad spuitmondje van 12 mm en spuit de citroencrème er in cirkels op.
Strijk de crème glad en leg de volgende biscuitplak erop.
Spuit er weer citroencrème op en dek af met de laatste biscuitplak. 
Maskeer de taart met citroencrème en zet de taart in de vriezer om op te stijven.
Plaats de taart op de zilveren cakedrum.
Rol 250 gram lichtblauwe marsepein uit en snijd er een cirkel uit van 26 cm. Leg deze op de bovenkant van de taart.
Strooi er spikkels over als plastic soep.
Druk vanuit de onderkant van de cakedrum de 4 metalen staafjes door de cakedrum en de taart. 
Bekleed de staafjes met het gebakken soezendeeg. 
Snijd de strook gebakken soezenbeslag in model en vorm hier het mandje van.
Decoreer de taart met rozetten en streepjes voor de bootjes. 
Spuit van de crème bolletjes langs de zijkant van de taart.
Plaats de beklede luchtballon op de metalen staafjes.
Decoreer de taart verder af met marsepeinen schelpen etc. 
Knip van de ouwel driehoekjes als zeilen voor de bootjes.

Decoreren van de luchtballon
Bedek de helft van de ballon met roze rolfondant en de andere helft met gele rolfondant.
Steek in een cirkel 8 hartjes uit de roze helft en vul deze op met 8 rode hartjes.
Voeg de 2 beklede halve bollen samen. 
Steek 11 cirkels van 8 cm Ø uit donkerblauwe marsepein en dek daar de naad van de bol mee af.