Mozaïekkoekjes

Met deze mozaïekkoekjes tover je zo een creatief koekje op tafel. En ze zijn ook nog eens super lekker door de combinatie van vanille- en chocoladedeeg. Liever kijken naar hoe Robèrt de koekjes maakt? Check dan deze video.

Ingrediënten vanilledeeg
375 gram bloem
250 gram boter
125 gram poedersuiker
2,5 gram eidooier
2 eetlepels melk
1 vanillestokje
Snuf zout

Ingrediënten chocoladedeeg
300 gram bloem
60 gram maïzena
160 gram poedersuiker
200 gram boter
30 gram cacao
2 eiwitten
1 vanillestokje
Snuf zout

Benodigdheden
Kwast
Maatbeker
Deegsteker
Liniaal
Houten plank

Recept

Voorbereiding
Verhit de oven voor op 170 graden.

Vanilledeeg
Voeg boter, poedersuiker, vanille, eidooier, melk en een zout aan een mengkom toe en draai in de keukenmachine stevig.
Volg, als het meeste vocht is opgenomen, met bloem en draai tot de kom iets schoner wordt en het deegje een geheel vormt.
Bestuif het aanrecht met een klein beetje bloem, kneed het deeg met de hand tot een bol, sla deze plat en verpak in vershoudfolie. Bewaar tot gebruik in de koelkast.

Chocoladedeeg
Voeg boter, poedersuiker, vanille, eiwitten en zout aan een mengkom toe en draai in de keukenmachine stevig.
Volg, als het meeste vocht is opgenomen, met bloem, cacaopoeder en maïzena en draai tot de kom iets schoner wordt en het deegje een geheel vormt.
Bestuif het aanrecht met een klein beetje bloem, kneed het deeg met de hand tot een bol, sla deze plat en verpak in vershoudfolie. Bewaar tot gebruik in de koelkast.

Opbouw
Maak vierkanten van de twee deegjes.
Bestrijk 1 kant van het vierkante chocoladedeeg met water en plak het vanilledeeg er bovenop.
Snij de gestapelde plakken van bovenaf doormidden.
Bestrijk van 1 van de 2 plakken het vanilledeeg met water en plak daar de andere plak met de chocoladekant op.
Snij het gestapelde deeg nog een keer in de lengte door de midden en gebruik dan 1 helft. De andere helft mag in de koelkast.
Snij van de eerste helft 5 repen van 1 centimeter.
Pak het stapeltje met de 5 smalle stroken, zodat er vijf stroken chocolade/vanille/chocolade/vanille ontstaan.
Pak 1 vóór 1 een strookje en plak deze steeds om en om op elkaar. De eerste rij van links naar rechts: chocolade/vanille/chocolade/vanille en de volgende rij vanille/chocolade/vanille/chocolade. Herhaal dit tot de koek vijf laagjes hoog is en er een mozaïekpatroon ontstaat.
Druk het deeg goed aan.
Snij het stapeltje in 20 koekjes.
Doe hetzelfde met de tweede plak.
Leg de 40 mozaïekkoekjes op de houten plank.