Toffe nootjes toren

Een recept van Kimani-Maïa

Kimani-Maïa bouwt haar toffe nootjestoren met twee verschillende soorten koekjes; krokante spekkoek en shortbread. Voor de krokante spekkoek gebruikt zij kokos en pandan en in de shortbread koekjes zit framboos, pistache en witte chocolade.

Ingrediënten

Shortbread koekjes 
270 gram vegan boter
¾ theelepel sinaasappelsap
¾ theelepel limoenrasp
1,5 theelepel pistachepasta
90 gram kristalsuiker
360 gram zeeuwse bloem
75 gram ongezouten, geroosterde pistachenoten
½ theelepel zout
90 gram poedersuiker
45 gram witte chocoladedruppels
30 gram pure chocoladedruppels

Spekkoek
300 gram vegan boter
225 gram kristalsuiker
1,5 theelepel vanille extract
3 eetlepels aquafaba
600 gram zeeuwse bloem
30 gram geraspte kokos
3 theelepels kokosroom
3 theelepels pandan extracten

Bakgereedschap
2 spatels
Handmixer
Keukenweegschaal
Maatlepels
Eetbare lijm
Ovenwanten
Kookwekker
Liniaal
Potlood
Bakpapier
Vijzel
Cocktailprikkers
Huishoudfolie
Zeef 
2 bakplaten
2 grote kommen
3 kleine kommen
Rooster

Recept 

Voorbereiding
Verwarm de oven voor op 170 graden. 
Teken een bakpapier of op een grootte van 24 bij 24 centimeter.
Teken een bakpapier af op een grootte van 6 bij 24 centimeter. 

Shortbread koekjes
Doe de bloem, poedersuiker, kristalsuiker en het zout in een kom. 
Doe in een andere kom de boter, pistachepasta, kristalsuiker en sinaasappelrasp en mix dit tot een luchtig mengsel.
Voeg de droge ingrediënten toe aan het luchtige mengsel. 
Voeg de pistachenootjes en de chocoladedruppels toe. 
Rol het deeg uit tot ongeveer 1 centimeter dikte. Zorg ervoor dat het deeg het hele bakpapier bedekt. 
Verpak het deeg in huishoudfolie en stop het in de vriezer. Wacht tot het deeg helemaal bevroren is. 
Haal het deeg uit de vriezer en snijd het met een scherp mes in stukken. 
Zet de koekjes in het midden van de oven en bak ze in 9 tot 10 minuten gaar. 
Laat de koekjes afkoelen op een rooster. 

Spekkoek
Doe de suiker, vanille en boter in een kom en klop dit luchtig. 
Voeg de aquafaba en de bloem toe en meng dit tot een samenhangend deeg. 
Verdeel het deeg in 2 gelijke delen. 
Voeg bij 1 deel van het deeg de kokosrasp en room toe en meng dit goed door. 
Voeg bij het andere deel van het deeg het pandan extract toe en meng dit goed door. 
Rol het deeg uit tot ongeveer 0,5 centimeter dik. Zorg ervoor dat het deeg het hele bakpapier bedekt. 
Verpak het deeg in huishoudfolie en stop het in de vriezer. Wacht tot het deeg helemaal bevroren is. 
Stapel de plakken koek op elkaar en plak dit vast met eetbare lijm. Begin met een groene koek en leg daar een witte koek bovenop, herhaal dit totdat alle koeken op zijn. 
Rol lichtjes met de deegroller over de koekstapel. 
Zet de koekstapel in de vriezer. 
Haal de koekstapel uit de vriezer en snijd koekjes van ongeveer 1 centimeter breed. 
Zet de koekjes in het midden van de oven en bak ze in 9 tot 10 minuten gaar. 
Laat de koekjes afkoelen op een rooster.