Wiebeltoren van Pisa

Een recept van Fiep.

In deze toren van koekjes proef je bijna op iedere verdieping iets anders. Fiep bouwt haar koekjestoren op met smaken van speculaas, chocolade en vanille.

Ingrediënten

Zandkoekjes
315 gram ongezouten roomboter
250 gram poedersuiker
730 gram patent bloem
30 gram cacaopoeder
5 gram zout
1 ei
1 zakje vanillesuiker

Speculaas
650 gram patent bloem
350 gram donkerbruine basterdsuiker
400 gram ongezouten roomboter|
50 gram speculaaskruiden
4 gram zout
15 gram bakpoeder
80 gram melk

Decoratie moccasmaak
125 gram poedersuiker
0,5 eiwit
1 zakje moccapoeder

Decoratie sinaasappelsmaak
125 gram poedersuiker
0,5 eiwit
Sinaasappelextract

Bakgereedschap
Ovenwanten
4 bakplaten 
4 vellen bakpapier
Mixer met deeghaken
Zeef
Deegschraper
Huishoudfolie
Deegroller
2 spuitzakken 40 centimeter
2 spuitmondjes 10 millimeter
Schaar

Liniaal
2 meter latjes van 4 millimeter dik
Kookwekker

Recept 

Voorbereiding
Verwarm de oven voor op 195 graden onder- en bovenwarmte.
Bekleed de bakplaten met bakpapier. 

Speculaas
Doe de boter, basterdsuiker en het zout in een kom en meng dit met deeghaken door elkaar. 
Voeg de melk toe en meng dit goed door. 
Zeef de bloem, speculaaskruiden en bakpoeder en voeg dit bij het mengsel. 
Kneed dit tot een samenhangend deeg. 
Verpak het deeg in huishoudfolie en laat het 30 minuten rusten in de koelkast. 

Zandkoekjes
Doe de boter, poedersuiker en het zout in een kom en meng dit met deeghaken door elkaar. 
Voeg het ei toe en meng dit goed door. 
Zeef de bloem en voeg dit toe aan het mengsel. 
Kneed dit tot een samenhangend deeg.
Verdeel het deeg in 2 gelijke delen. 
Voeg bij 1 deel deeg de vanillesuiker toe.
Voeg bij het andere deel van het deeg cacaopoeder toe. 
Verpak het deeg in huishoudfolie en laat het 30 minuten rusten in de koelkast. 

Vanille en chocoladerepen
Haal het deeg uit de koelkast en kneed het kort door. 
Rol het deeg uit tot een lap van 30 bij 29 centimeter.
Bak de koekjes op 175 graden gaar in 20 minuten. 

Speculaasrepen
Haal het deeg uit de koelkast en kneed het kort door. 
Rol het deeg uit tot een lap van 30 bij 29 centimeter. 
Bak de koekjes op 175 graden gaar in 20 minuten. 
Snijd direct na het bakken het deeg in repen van 9 bij 3 centimeter en laat deze afkoelen op het rooster. 

Decoratie vanille chocoladekoekjes
Meng de poedersuiker, eiwit en moccapoeder tot een glad geheel. 
Doe het glazuur in een spuit met een glad spuitmondje van 10 millimeter.
Spuit een streep glazuur op de vanillekoekjes en plak er de chocoladekoekjes bovenop. 

Decoratie speculaaskoekjes
Meng de poedersuiker, eiwit en sinaasappel extract tot een glad geheel. 
Doe het glazuur in een spuitzak met een glad spuitmondje van 10 millimeter.
Spuit een streepje glazuur op de helft van de speculaasjes en plak er de andere speculaasjes bovenop.