Meringue paddenstoelen

Maak het thuis herfstig met deze meringue paddenstoelen.

De herfst is de perfecte tijd om de keuken in te duiken en iets lekkers uit de oven te toveren. Deze meringue paddenstoelen lijken zo uit het bos te komen, maar smaken heerlijk zoet door het schuim en de chocolade. 

Ingrediënten
5 eiwitten
340 gram kristalsuiker
Pure chocolade
Cacao

Bakgereedschap
Mengkom
Spuitzak met spuitmondje
Mixer
Bakplaat met bakpapier
Twee steelpannen (voor het au bain-marie smelten van de chocolade)
Glazen / metalen rietje

Recept

Zo maak je de meringue paddenstoelen
Basisrecept voor 500 gram
Verwarm de oven voor op 110˚C.
Doe de eiwitten in een vetvrije kom en klop met een (hand)mixer tot stijve pieken. Voeg geleidelijk de helft van het suiker toe.
Blijf de eiwitten kloppen tot het in volume verdubbeld is. Giet vervolgens de helft van de resterende suiker erbij. Klop tot een stevig, glad en glanzend geheel.
Doe de resterende suiker bij het eiwit en mix tot het geheel stijf is en aan de garde blijft kleven.
Giet de meringue in een spuitzak met een spuitmondje. Spuit op een met bakpapier bekleden bakplaat schijfjes (de bovenkant van de paddenstoel) en steeltjes (kegelvormig).
Bak de meringue droog in de oven. Kleine meringue moeten ongeveer 40 minuten in de oven, grotere meringue zo’n 1,5 uur. Maar houd altijd goed in de gaten dat de schuimpjes niet verbranden.
Tip: Bak de meringue de avond van te voren. Zet vervolgens de oven uit en laat de meringue de hele nacht drogen in de oven.

Decoratie
Is de meringue klaar en droog? Maak dan voorzichtig een gaatje in de onderkant van de schijfjes (de bovenkant van de paddenstoel). Doe dit bijvoorbeeld met een glazen of stalen rietje.
Dip de steeltjes een klein beetje in de chocolade en steek de steel in het gat van het rondje. Wacht even tot het droogt.
Strooi ter decoratie een beetje cacaopoeder op de bovenkant van je paddenstoel.