Patatje Meringue

Een recept van Daantje.

Volgens Edson misschien wel het lekkerste voedsel dat er bestaat: patat of friet. Daantje beplakt de puntzak met Franse meringue en de friet en mayonaise maakt zij van Italiaanse meringue.

Ingrediënten

Franse meringue 
12 eiwitten op kamertemperatuur
Snuf zout
400 gram fijne kristalsuiker
360 gram poedersuiker
Rode poederkleurstof

Italiaanse meringue
200 gram eiwit
Snuf zout
325 gram kristalsuiker
85 gram water
Gele poederkleurstof 

Royal icing
300 gram poedersuiker
2 eiwitten

Bakgereedschap
4 spuitzakken
1 ronde spuitmond
1 grote vierkante spuitmond
2 middelgrote ronde spuitmondjes
Spatel
Gasbrander voor meringue
1 middelgrote kom
3 grote kommen
5 bakplaten
5x bakpapier
Diep bord
Garde
Handmixer
Steelpan
Keukenthermometer
4 lange satéprikkers 

Recept 

Voorbereiding
Verwarm de oven voor op 100 graden hetelucht. 
Bekleed 5 bakplaten met bakpapier

Royal icing
Zeef de poedersuiker boven een kom.
Voeg al roerend kleine beetjes eiwit toe, totdat er een dikke pasta ontstaat.

Franse meringue 
Doe de helft van de eiwitten in een kom en voeg daar het zout aan toe. Klop dit op. 
Voeg beetje bij beetje de helft van de fijne kristalsuiker toe en klop dit op, totdat het eiwit stijf is en de suiker is opgenomen.
Spatel de helft van de poedersuiker door de meringue.
Doe de meringue in een spuitzak met een middelgrote, ronde spuitmond.
Spuit de helft van de bakplaten vol met toefjes meringue.
Maak met de overgebleven ingrediënten een tweede hoeveelheid meringue. Doe dit in een schone kom. 
Voeg de poederkleurstof toe aan de tweede lading meringue en spatel dit er voorzichtig doorheen. 
Spuit op de andere helft van de bakplaten toefjes met de rest van de meringue. 
Zet de meringue in de oven en bak het af in 50 minuten. 
Laat de meringue afkoelen.

Italiaanse meringue
Doe het eiwit en een snuf zout in een kom en klop dit stijf met de mixer. 
Doe het water en de suiker in een steelpan en breng dit aan de kook.
Laat dit koken totdat het een temperatuur heeft van 121 graden. 
Giet voorzichtig de suikersiroop bij het eiwit en blijf mixen totdat het is afgekoeld.
Doe een deel van de meringue in een spuitzak met een grote ronde spuitmond.
Spuit een grote toef meringue op de platte bovenkant van de toren, dit is de mayonaise. 
Voeg gele poederkleurstof toe aan de rest van de meringue en spatel dit voorzichtig door. 
Doe de gele meringue in een schone spuitzak met een grote, vierkante spuitmond.
Spuit lange, rechte stroken meringue op de platte bovenkant van de toren, dit is de friet. 
Gebruik de gasbrander om de gele meringue een krokant korstje te geven. 

Decoreren
Plak de rode en witte meringue met royal icing om en om op de zijkant van de toren. Begin aan de brede kant en werk vanaf daar naar beneden.