De Neon-Smaak-Explosie

Een recept van Rik.

Deze piñatataart met Zwitserse room zit vol met een zelfgemaakte verrassing. Zo tover je gemakkelijk je zelfgemaakte snoepbeertjes uit de taart.

Ingrediënten

Sinaasappel cake
350 gram boter
350 gram fijne kristalsuiker
10 gram vanille-extract
6 eieren
50 gram maïzena
300 gram bloem
20 gram bakpoeder
Rasp van 2 sinaasappels
Kleurstof NEON rood

Snoepbeertjes
100 milliliter zwarte bessen ranja 
100 milliliter sinaasappel ranja
60 gram geleipoeder
200 milliliter water

Zwitserse room met sinaasappelsmaak
500 milliliter volle melk
Rasp van 1 sinaasappel
1 vanillestokje
100 gram suiker
2 eidooiers
45 gram maïzena
350 milliliter slagroom
40 gram suiker
8 gram slagroomversteviger

Decoratie

Botercrème
500 gram boter
300 gram poedersuiker
10 gram vanille-extract
60 milliliter volle melk
750 gram rolfondant rood
50 gram poedersuiker
Kleurstof Neon groen
Kleurstof Neon blauw
Kleurstof Neon rood
Kleurstof Neon oranje

Bakgereedschap
Rasp
Staande mixer met toebehoren
2 kommen
Vershoudfolie
Handschoenen
Twee ronde bakvormen van 18 centimeter doorsnee
Meelzeef
Bakpapier
Handmixer met kloppers
2 snoepbeertjesmallen
Bakspray
7 spuitzakken met spuitmondjes
Garde
2 zeven
5 kleine spatels
Koekuitsteker
2 paletmessen
Modelleerkrabber
Fondantroller

Recept 

Voorbereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden hete lucht.
Rasp de sinaasappels.
Vet de taartvormen in en bekleed ze met bakpapier.

Cakebeslag
Klop de boter, suiker, sinaasappelrasp en vanille luchtig kloppen in de staande mixer.
Roer het mengsel goed door met een spatel.
Voeg de eieren daarna al roerend een-voor-een toe.
Voeg dan de gezeefde bloem, gezeefde maïzena, bakpoeder en zout toe aan het mengsel.
Voeg de melk toe en klop het mengsel langzaam door tot het beslag glad en glanzend is.
Deel het beslag in tweeën en voeg aan het eerste deel al mengend de kleurstof toe.
Stort het gekleurde beslag in de eerste bakvorm en het ongekleurde in de tweede bakvorm.
Strijk het af met een paletmes.
Zet de twee bakvormen in de voorverwarmde oven en bak de cakes af in 20 tot 30 minuten.
Laat de cakes vervolgens afkoelen op een rooster.

Zwitserse room
Breng 450 milliliter melk, een vanillestokje en sinaasappelrasp aan de kook in een pan.
Blijf het mengsel af en toe doorroeren.
Meng eidooiers, suiker en 50 milliliter melk in een kom.
Klop er vervolgens Maïzena doorheen.
Zeef de kokende melk.
Voeg een deel van de kokende melk bij het maïzenamengsel en roer goed glad. 
Giet het maïzenamengsel vervolgens weer in de pan en breng het al roerend aan de kook.
Laat het mengsel vervolgens nog 1 tot 2 minuten doorkoken.
Stort het daarna in een schaal, dek het af met vershoudfolie en laat het afkoelen in de vriezer.

Snoepbeertjes
Leng de sinaasappelsiroop aan met water en verwarm het met 22 gram gelatinepoeder.
Giet de gelei-siroop in maatbeker met tui als de gelatine volledig is opgenomen.
Vul één van de mallen met de siroop.
Herhaal de bovenstaande stappen met de zwarte bessensiroop.
Laat de mallen uitharden in de vriezer.

Botercrème
Doe de boter in kleine stukjes in een kom en klop het luchtig.
Voeg de poedersuiker in vier delen toe en spatel het goed door.
Voeg vervolgens de melk en het vanille-extract toe.
Klop het mengsel licht en romig.
Verdeel de crème in vier delen.
Kleur ieder deel met een eigen kleurstof.
Doe de vier kleuren crème in elk een eigen spuitzak.
Spuit van iedere kleur een baan op vershoudfolie.
Herhaal dit op een nieuw stuk vershoudfolie.
Rol de folie op en maak het aan één kant dicht.
Stop de eerste rol vershoudfolie in de eerste spuitzak met mondje A en de tweede rol in de tweede met mondje B.

Opbouwen
Snijd de lagen bij waar nodig.
Snijd de vanillecake vervolgens 2 keer en de gekleurde cake 1 keer horizontaal doormidden.
Maak met een koekjesuitsteker een gat in het midden van de cakes.

Bouw de taart als volgt op:

  • 1e laag vanillecake
  • Vervolgens een laag Zwitserse room
  • 2e laag gekleurde cake
  • Weer een laag Zwitserse room
  • 3e laag vanillecake
  • Doe de snoepbeertjes in het gat
  • De laatste laag Zwitserse room
  • 4e laag gekleurde cake om de taart mee af te toppen

Verspreid dan de poedersuiker over de taart.
Rol de rode fondant uit en drapeer het over de taart.
Spuit als laatste de gekleurde botercrème over de taart. In twee soorten toefjes en een slinger aan de zijkant.