Trotse dieren

Een recept van Kimani-Maïa.

Kimani-Maïa is zo trots als een pauw op haar diereneclairs. De eclairs vult zij met een vegan mango botercrème en de leeuw en pauw maakt zij van fondant. De glitterspray maakt de eclairs extra spectaculair.  

Dit heb je nodig
Bakmat
Pizzarollertje 
Paletmes 
Fondantgerei
Tandenstokers 
Eetbare lijm 
Staafmixer/handmixer + beker 
Digitale weegschaal 
Staande mixer
Vlinder mixer
2x spuitzak
Spuitmondjes

Voor de eclairs
175 gram water
175 gram ongezoete sojamelk
175 gram vegan boter 
2 eetlepel poedersuiker
175 gram (gezeefde) bloem (gezeefd)
325 - 350 gram eieren (ongeveer 8 eieren)
1 theelepel zout

Voor de vegan Mango Meringue botercrème 
125 gram aquafaba (vocht van kikkererwten)
100 gram kristalsuiker
1 theelepel vanille extract
60 gram poedersuiker
¼ tl wijnsteenbakpoeder 
280 gram vegan boter 
250 gram diepvries mango (ontdooid)

Voor 3 leeuwen eclairs 
Licht oker = 120 gram
Donker oker = 120 gram
Zwart = 30 gram
Blanco = 20 gram
Goudspray

Voor 3 pauwen eclairs 
Paars (paars + roze) = 50 gram
Groen (groen + geel) = 50 gram
Blauw = 120 gram
Oranje = 20 gram 
Blanco = 20 gram 
Zwart = 20 gram
Glitterspray goud
Glitterspray blauw
Extra poedersuiker (50 gram)
Bakspray

Zo maak je de eclairs:
Laat het water de melk de en boter in pan smelten.
Haal de pan van het vuur en spatel de bloem, poedersuiker en het zout erdoorheen.
Laat het beslag 1 tot 2 minuten garen op vuur (totdat het een licht sissend geluid maakt en een klein laagje achterlaat in de pan). 
Beslag in staande mixer (vlinder); temperatuur terugbrengen (+-50 graden/2 minuten laten rusten); midtempo mixen in staande mixer
Klop de eieren los
Voeg dit mensel toe
Laatste 2 eieren voorzichtig toevoegen (i.v.m. dikte van beslag. Beslag moet in V-vorm van klopper afvloeien). 
Spuitzak en kartelmondje klaarmaken
Spuitzak 5-10 minuten laten afkoelen in de vriezer
Beslag op bakpapier spuiten in lange banen
Beslag in de vriezer leggen tot het bevroren is
Haal de bakplaat uit oven
Verwarm de oven voor op 200 graden
Beslag met scherp mes in stukken snijden (11,5 cm lang) en op bakmat leggen
De uiteinden van de eclairs met water afdeppen
Bakspray er dun overheen spuiten
Bak de eclairs af: 40 minuten op 170 graden
Nu ga je de botercrème maken

Zo maak je de Mango Meringue botercrème:.
Laat het kikkererwtenvocht in een pan in zo’n 10 minuten inkoken tot ongeveer driekwart van de oorspronkelijke hoeveelheid
Laat de aquafaba in de vriezer zo’n 5 minuten afkoelen
Klop de aquafaba en de kristalsuiker tot piekende toppen (ongeveer 5-10 minuten).
Voeg de gezeefde poedersuiker toevoegen terwijl de mixer aanstaat op lage stand.
Voeg de boter toe en mix deze totdat deze volledig is opgenomen.
Voeg de mango toe en mix tot deze volledig is opgenomen.
Doe de botercrème in de spuitzak met spuitmond nummer 10. 

Afwerking:
Laat de eclairs afkoelen
Prik 3 gaatjes onder de eclairs
Spuit de botercrème erin
Versier de eclairs