Dierensoezen

Tijdens de eerste aflevering van Heel Holland Bakt Kids maken de bakkers bedreigde dierensoezen. Ze gebruiken daarvoor soesjes en een tijgerdeegje. Daarna is het versieren geblazen! Wil je ook dierensoezen maken? We leggen je uit hoe het werkt.

Als je dol bent op versieren, kun je soesjes in de winkel kopen en daar je eigen dier van knutselen. Als je juist dol bent op bakken, dan wil je de tijgersoezen misschien wel zelf maken. Vraag hiervoor hulp van je bakmaatje, hij of zij kan je helpen met de oven en het maken van het soezenbeslag. Dat is namelijk nog best een lastig karwei. 

Soezen
Robèrt is een kei in het bakken van soezen, maar hij is natuurlijk ook een echte meesterbakker. Het bakken van soezen is best een lastig klusje, omdat je het deeg eerst in de pan gaar moet bakken, daarna netjes moet opspuiten en dan nog moet afbakken in de oven. Vraag je bakmaatje om je hierbij te helpen. 


Dit heb je nodig
100 gram water
100 gram melk
100 gram boter
100 gram bloem, gezeefd
200 gram ei
1 snufje zout 

Zo maak je het
Stap 1 - Breng het water, de melk en de boter in een pan aan de kook.
Stap 2 - Haal de pan van het vuur, voeg de bloem en het zout toe en roer goed!
Stap 3 - Zet de pan terug op het vuur en gaar het beslag al roerende met een spatel tot er een lichte vetfilm op de bodem van de pan achterblijft.
Stap 4 - Haal de pan van het vuur en doe het beslag in een mengkom.
Stap 5 - Klop eerst de ergste hitte van het beslag af en voeg daarna 1 voor 1 de eieren toe. Roer goed en voeg het volgende ei pas toe als het vorige helemaal is opgenomen.
Stap 6 - Doe het beslag in een spuitzak en spuit het in doppen van ongeveer 4 centimeter op de bakplaat. 

Tijgerdeeg
Het tijgerdeegje zorgt ervoor dat jouw soezen een lekker krokant laagje krijgen. Bovendien kun je dat deeg een leuk kleurtje geven, voor een extra spectaculair effect. Hiervoor kun je het beste een kleurstof op gelbasis gebruiken. 


Dit heb je nodig
75 gram bloem
75 gram witte basterdsuiker
75 gram boter
Gel kleurstof 

Zo maak je het
Stap 1 -
Meng de ingrediënten en kneed ze kort tot een samenhangend deeg.
Stap 2 - Strooi wat bloem op het aanrecht en rol het deeg uit tot een lap van 2-3 millimeter dik.
Stap 3 - Leg de lap op bakpapier en zet het in de koeling om op te stijven.
Stap 4 - Steek met de uitsteker van 4 centimeter rondjes uit en leg die over de soesjes.
Stap 5 - Je kan het tijgerdeeg dat je over hebt, gebruiken om poten of een staart te maken voor je dier.
Stap 6 - Vraag je bakmaatje om de soezen met het tijgerdeegje in de oven te zetten voor ongeveer 30 minuten op 180 graden.
Stap 7 - Laat ze daarna goed afkoelen.

Vulling
Je kunt je soezen vullen met slagroom, maar stiekem vinden wij het veel lekkerder om ze te vullen met botercrème. Robèrts recept daarvoor vind je hier. Vraag ook hiervoor de hulp van je bakmaatje. Als de soezen zijn afgekoeld, kun je ze gaan vullen met de vulling. 

Versieren
Dan is het versieren geblazen! Weet jij al welk dier je van jouw soezen wilt maken? Gebruik hiervoor fondant, marsepein, chocolade en alles wat je verder in de snoepkast kunt vinden. Tip: met een knoflookpers kun je haartjes voor je dier maken van fondant. Met een beetje (glucose)stroop kun je alle versieringen op je soezen vastplakken.