Surfbabe Marem

Een recept van Marem

Deze worteltaart is een zelf ontdekt recept van Marem. Ze heeft het getest bij alle buren en haar buurman vond het de lekkerste worteltaart die hij ooit heeft geproefd. En wat een geluk voor ons, want Marem deelt haar recept gewoon! Zo kunnen we allemaal een lekkere wortelcake voor de buren bakken. Om lekker in de vakantiesferen te blijven, maakt Marem hem in de vorm van een golf met surfbabes en een strand.

Ingrediënten

Worteltaart
7 eieren
370 milliliter zonnebloemolie
370 gram lichte basterdsuiker
Rasp van 1 sinaasappel
430 gram zelfrijzend bakmeel
4 theelepels bakpoeder
Snufje zout
3 theelepels kaneel
3 theelepels speculaaskruiden
60 gram rozijnen
500 gram geraspte wortelen
160 gram walnoten 

Topping
750 gram roomkaas
190 gram boter
300 gram poedersuiker
Sap van 1 citroen
Blauwe kleurstof

Decoratie 

Surfplank koek
60 gram boter
90 gram bloem
50 gram bruine basterdsuiker
0,5 ei
Snufje zout
Optioneel: Groen glazuur of fondant

Schelpjes
1 eiwit
50 gram suiker

Golven
200 gram suiker
Blauwe kleurstof 

Overige decoratie
Marsepein in diverse kleuren
Gouden glitter sprinkles
300 gram walnoten
50 gram gele poedersuiker
Parasolletje

Bakgereedschap
Springvorm van ø 28 centimeter
Steelpan
Silicone kwastje
Siliconenmatje
Spatel
Paletmes
Bakplaat
Mixer
Deegroller
Rasp
Spuitzakken
Gekarteld spuitmondje
Taartzaag
2 poppetjes voor bovenop de taart 

Recept

Voorbereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Vet de springvorm in en bekleed hem met bakpapier.
Bekleed een bakplaat met bakpapier. 

Worteltaart
Mix de eieren, olie en basterdsuiker.
Zeef het zelfrijzend bakmeel en het bakpoeder en mix dit door het beslag.
Rasp de sinaasappel en voeg de rasp met het zout, kaneel en speculaaskruiden toe aan het beslag.
Hak de walnoten fijn en schep ze samen met de rozijnen door het beslag.
Rasp de wortel en spatel deze ook door het beslag.
Doe het beslag in de springvorm en bak de taart in 40 minuten gaar. Check de cake met een prikker, als hij er droog uitkomt is je taart klaar.
Laat de taart afkoelen op een rooster. 

Topping
Klop de boter luchtig.
Voeg de roomkaas en poedersuiker toe en klop verder op.
Voeg ook de citroensap toe.
Maak een gedeelte van de topping blauw met blauwe kleurstof.
Zet koel tot gebruik. 

Decoratie

Surfplank koek
Snijd de boter in stukjes en doe in een beslagkom.
Voeg de zout, bloem en basterdsuiker toe en snijd alles met 2 messen in stukjes.
Voeg het ei toe en kneed alles snel tot een bal.
Druk het deeg plat tot 0,5 centimeter dikte over de met bakpapier beklede bakplaat.
Bak de koekplaat in 15 minuten bros en gaar.
Laat de koek afkoelen en snijd hem daarna in de vorm van een surfplank.
Versier hem eventueel met glazuur of fondant. 

Schelpjes
Verlaag de temperatuur van de oven naar 100 graden.
Klop het eiwit met de suiker stijf tot een meringue.
Doe de meringue in een spuitzak met een gekarteld spuitmondje.
Spuit toefjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Dit worden schelpjes en golfjes.
Bak af voor minstens een uur. Hoe langer je ze bakt, hoe steviger ze worden. 

Golven
Verwarm de suiker in een steelpan tot het begint te carameliseren. Veeg met een vochtig kwastje langs de randen van je pan om te voorkomen dat je suiker gaat kristalliseren.
Voeg een beetje blauwe kleurstof toe en roer door.
Maak golven door de suiker op een siliconenmatje uit te gieten in golfvorm. 

Overige decoratie
Plet de walnoten fijn, dit wordt het zand.
Kneed de marsepein goed door en maak hiervan teenslippers en flippers. 

Opbouw
Snijd de worteltaart horizontaal doormidden.
Breng een laag topping aan en zet de andere taarthelft er bovenop.
Snijd de taart vanaf het midden schuin naar beneden af.
Besmeer de hele taart met topping.
Smeer het deel blauwe topping bovenop de taart, als water.
Steek hier de suiker golven in.
Zet 1 poppetje als surfbabe bovenop op de taart.
Leg de meringue schelpen en golven halverwege de schuine kant als branding.
Verdeel de verkruimelde walnoten en gele poedersuiker om de taart als strandzand.
Steek de andere pop als zwemster in de zijkant van de taart.
Zet de marsepeinen flippers op zo’n manier in de taart, alsof ze van de voeten van de zwemster uit het water omhoog steken.
Zet de marsepeinen slippertjes in het zand.
Je beachparty kan beginnen! 

Presentatie
Dikke gouden vierkant taartkarton