Mijn Favoriete Strip-zzl

Een recept van Annika

Een puzzelkoek in de vorm van de favoriete strip van Annika: de bekende eend met matrozenpet! Hij wordt gemaakt van peperkoek. Daar verwerkt Annika stroop in, wat zorgt voor een lekker plakkerig deeg en een hele smakelijke koek. Ze bekleedt hem met fondant en maakt er zo een heerlijk plaatje van. 

Ingrediënten

Peperkoekdeeg
500 gram bloem
225 gram roomboter (op kamertemperatuur)
160 gram donkerbruine basterdsuiker
160 gram pannenkoekenstroop
3 eetlepels Koek- & speculaaskruiden
1 ei (op kamertemperatuur)
1 eidooier (op kamertemperatuur) 
snufje zout

Decoratie 
Glazuur
4 eetlepels Water
50 gram poedersuiker

Rolfondant
75 gram fondant sea blue 
350 gram fondant pastel blue
350 gram fondant wit
350 gram fondant geel
300 gram fondant rood
150 gram fondant zwart
Blauwe voedingskleurstof (aqua)

Bakgereedschap
deegroller
bakplaat
kwastje
Patroon van Donald Duck - zelf maken van bakpapier. (30 x 35 centimeter)
Mixer
Keukenfolie

Recept 

Voorbereiding
Verwarm de oven voor op 160 graden.
Bekleed een bakplaat met bakpapier en vet deze in met boter.

Peperkoekdeeg
Meng de boter, suiker en stroop tot een romig mengsel.
Voeg de eieren toe en roer goed tot alles is opgenomen.
Meng de bloem, koek- & speculaaskruiden en snufje zout alvast door elkaar in een aparte kom.
Voeg in delen toe aan het beslag.
Het peperkoekdeeg blijft door de stroop lekker plakkerig. Wikkel het deeg in plasticfolie en leg het minimaal 1 uur in de koelkast.
Kneed het deeg even met de hand om het weer wat soepeler te maken.
Leg het deeg op de bakplaat en rol het voorzichtig uit.
Leg het Donald Duck-sjabloon op het deeg en snijd langs de rand de vorm in het deeg.
Snijd de Donald Duck in 6 puzzelstukken.
Snijd het deeg rondom de Donald Duck ook in 6 stukken. (Meer kan ook, om de puzzel moeilijker te maken.)
Bak het deeg in 16 minuten gaar.
Laat afkoelen op een rooster.

Glazuur
Meng de poedersuiker met het water tot het een glazuurpapje wordt.

Fondant
Mik ongeveer uit hoeveel fondant per kleur je nodig hebt.
Kneed de fondant goed door.
Rol de fondant uit op een met poedersuiker bestoven werkblad.

Opbouw
Smeer alle koekstukjes in met een laagje glazuur.
Bekleed de koekjes met fondant.
Wrijf de fondant aan de bovenkant mooi glad en strak.
Snijd de fondant strak af langs de randen.
Decoreer alle stukjes in een Donald Duck patroon.
Als alle stukjes gedecoreerd zijn, kan het puzzelen en smikkelen beginnen!