Interview met de hoofdrolspeelster van De Rampnacht

De podcast De Rampnacht vertelt het verhaal van de twaalfjarige Janna. De nieuwsgierige Janna vraagt zich af waarom haar opa tijdens een storm zenuwachtig is. Om daar achter te komen moet ze op onderzoek gaan. Wij mochten de ster van de podcast interviewen.

Kun je iets over jezelf vertellen?
Ik ben Lieve van Leeuwen. Ik ben 15 jaar oud en ik kom uit Amsterdam.

Waar gaat het verhaal van de podcast over?
Ik speel Janna en zij logeert altijd in de zomervakantie bij haar opa. Op een avond ziet Janna haar opa heel zenuwachtig worden tijdens een storm. Om erachter te komen waarom hij zo zenuwachtig werd, gaat ze langs allemaal kennissen van haar opa. Zo kom ze steeds meer te weten.

Wat vind je van het verhaal?
Ik vind het interessant en cool. Soms zijn er flashbacks in de podcast uit de Rampnacht. Dan hoor je de zee en de paniek! Dat is echt heel cool!

Wist je al iets over de Watersnoodramp voor de podcast?
Op school komt er wel eens iemand over de Watersnoodramp vertellen. Ik ben met school ook naar het Deltamuseum geweest. Ik ken dus de geschiedenis. Ook dat er veel mensen zijn overleden. In de rest van Nederland wist eerst niemand ervan. Dit kwam doordat de radio het niet deed.

Je werkte voor de podcast  met Zeeuwse mensen die lekker plat Zeeuws praten. Kon je ze een beetje verstaan?
Ik had verwacht dat ik ze minder goed kon verstaan. Ze hebben een aan- en uit knop voor het Zeeuws. Ze kunnen ook gewoon normaal praten. Ik vind het leuk om met oude mensen te werken. Maar ik ben een beetje op m’n hoede.

Hoezo?
Ze zijn zoveel ouder dan ik en ik wil niks fout doen.

Ja, dat is toch een beetje spannend…

Heb je een Zeeuws woord gehoord waarvan je dacht: huh, dit heb ik nog nooit gehoord?
Nee, dat niet… Ik kon eigenlijk alleen maar op het Zeeuws reageren omdat ik de tekst kende. Ik wist wat ik moest zeggen.

De Rampnacht is een spannende kinderpodcast over de Watersnoodramp van 1953. Luister hem vanaf maandag 30 januari via de app of hier op de site.