Recept - Arepa di pampuna
Maandag 15 december 2025
Tijdens De Faker bakten wij als gezin deze heerlijke arepa di pampuna: zoete pompoenpannenkoekjes uit Curaçao. Ze zijn makkelijk om samen met kinderen te maken en ideaal als ontbijt, tussendoortje of toetje.
Een mini beetje achtergrond
Arepa di pampuna komen oorspronkelijk uit Curaçao (en worden ook op andere eilanden gegeten). Het is een geliefd comfortfood: zacht, zoet en kruidig.
Ingrediënten
- 2 eieren
- 500 g pompoen (flespompoen of ronde oranje pompoen)
- 200 g bloem
- 100 ml melk (meer indien nodig)
- 1 el bakpoeder
- 3 el suiker
- 1 tl kaneelpoeder
- 1 el plantaardige olie (plus extra om in te bakken)
- snufje zout
- optioneel: 50 g rozijnen
Goed voor ongeveer 10–12 kleine arepa’s.
Bereiding:
Pompoen koken
- 1. Was de pompoen, snijd hem doormidden en verwijder de pitten.
- 2. Snijd de pompoen in plakken en daarna in blokjes (laat dit door een volwassene doen).
- 3. Kook de pompoenblokjes in een pan met water tot ze zacht zijn (ca. 10–15 minuten).
- 4. Giet af in een vergiet en laat even goed uitlekken en afkoelen.
Pompoenvruchtvlees eruit lepelen
- 1. Neem een stuk gekookte pompoen in je hand.
- 2. Houd de schil vast en schep met een lepeltje het zachte vruchtvlees eruit in een kom.
- 3. Gooi de schil weg en prak het vruchtvlees fijn met een vork.
- 4. Zet de geprakte pompoen even apart, dit gaat er als laatste bij.
Beslag maken
- 1. Meng in een grote kom de bloem, bakpoeder, suiker, kaneel en een snufje zout.
- 2. Kluts in een andere kom de eieren los met de melk en 1 el olie.
- 3. Giet het ei-melkmengsel bij de droge ingrediënten en roer tot een egaal beslag. (Is het beslag erg dik? Voeg dan nog een beetje melk toe.)
- 4. Roer nu pas de geprakte pompoen (en eventueel de rozijnen) door het beslag.
Arepa di pampuna bakken
- 1. Verhit een beetje olie in een koekenpan op middelhoog vuur.
- 2. Schep met een lepel kleine hoopjes beslag in de pan.
- 3. Bak tot de onderkant goudbruin is en er belletjes bovenop verschijnen.
- 4. Draai de arepa’s om en bak de andere kant ook goudbruin.
- 5. Herhaal tot al het beslag op is.
Serveer de arepa di pampuna warm.