Dokter Corrie
Beste kijkers. Zoals iedere week bespreken we dingen die spannend en leuk zijn maar misschien ook een beetje moeilijk om over te praten. Zoals bijvoorbeeld seksualiteit. Deze week praat ik met kinderboekenschrijfster Manon Sikkel van je weet wel Izzylove. Kijken of ze er is.
Hallo dokter Corrie.
Hallo Manon. Zeg kan jij ons iets vertellen over de eerste keer dat je ongesteld werd?
Ongesteld, ik kon er gewoon niet op wachten.
Echt waar?
Het duurde eindeloos lang voordat ik ongesteld werd. Al mijn vriendinnen waren al ongesteld geworden en op mijn 11e was ik nog steeds niet ongesteld. Op mijn 12e ook niet, pas op mijn 15e werd ik ongesteld.
Ja dat kan. Meestal worden meisje ongesteld zo tussen de 12 en de 14. Dat kan eerder maar ook later zijn. Maar vertel.
Toen had ik ook nog een krantenwijk. Maandverband waren in die tijd een soort matrassen die je tussen je benen moest proppen en een krantenwijk lopen en de hele tijd op je fiets zitten met zo'n heel groot maandverband vond ik wel een beetje pittig maar dat duurde niet zo lang gelukkig.
Ja gelukkig, maar maandverband van tegenwoordig is een stuk dunner hé. Ik zal het even demonstreren. Kijk, dit zijn ze tegenwoordig. Hartstikke dun. Ik kan het wel even laten zien. Als je dus ongesteld wordt, dan verlies je dus bloed. Dat komt dan hop, in het maandverbandje terecht. Wat hier terecht komt, komt niet in je onderbroek want dat wil je niet. Handig toch? En je zou natuurlijk, ik zal even kijken, een tampon kunnen gebruiken maar dat doen meestal de wat oudere meiden. Zo'n tampon Manon is toch handig als je zwemt?
Ik heb heel lang op wedstrijdzwemmen gezeten als 16-jarige. Er is niet 1 wedstrijd geweest die ik niet heb gezwommen omdat ik ongesteld was. Lang leve de tampons.
Ja inderdaad, lang leve de tampons. Maar ook lang leve het maandverband. Dankjewel Manon voor je openhartigheid.
Dag Dokter Corrie. Tot de volgende keer.
Dag! Ongesteld zijn, wat is dat nou precies? Dat zal ik jullie eens haarfijn uit gaan leggen. Kijk, dit is Klaas mijn assistent. Hoi hoi, dag Klaas. Hij heeft een hele mooie tekening gemaakt van een baarmoeder. Meisjes worden ongesteld zo tussen de 12 en 14 jaar. Soms is dat wat eerder en soms is dat wat later. Dat kan. Wat betekent dat? Dan verliezen ze wat bloed in de maand en vanaf dat moment ben je ook vruchtbaar. Dus als je seks zou hebben zou je zwanger kunnen raken. Maar goed, dat is nog lang niet aan de orde natuurlijk. Goed, dit is de baarmoeder. Dit zijn de eileiders en dit zijn de eierstokken. Hier zitten allemaal eicelletjes in. Als zo'n eicel nou rijp is dan laat hij los en gaat hij op weg naar de baarmoeder. Dit heet een eisprong. Dan is dit het moment in de eileider dat de cel eventueel bevrucht zou kunnen worden met de zaadcel van de man. Dan zit hier dus zo'n bevruchte eicel. Die baarmoeder zorgt er dan voor dat ze lekker zacht is en lekker dik zodat dat een lekker bedje wordt voor die bevruchte eicel. Dat wordt toch later een baby'tje. Mocht dat nou niet het geval zijn, dat er geen bevruchting heeft plaatsgevonden, dan verlaat die eicel eens per maand met wat bloed en slijm via de vagina het lichaam. Dan ben je ongesteld. Dat is dus een paar dagen per maand. Dan heb je een paar dagen last van bloedverlies en je kan wat kramp hebben onderin je buik. Je kan bijvoorbeeld wat geïrriteerd raken. Wat zit je nou te kijken man! Dat hoeft niet per se, je kan ook gewoon heel verdrietig zijn om niks. Of kwaad! Dat kan allemaal. Sorry. Moet je nagaan, ik ben niet eens ongesteld nu. Dat kan dus allemaal. Ik zou zeggen, tot de volgende keer. Dag!