Een nieuw seizoen De dikke data show!

Een spiksplinternieuw seizoen van De dikke data show met Jard Struik! Vanaf zondag 24 oktober online en op tv. 

Jongeren brengen dagelijks gemiddeld 3 uur en 40 minuten online door met apps, socials, video’s, streams en games. Elke dag wordt er uren naar schermpjes getuurd en data verzonden. Wat weten de bedrijven achter al die tools eigenlijk van ons? Welke data gebruikt een influencer? Hoe echt is virtual reality nou eigenlijk? En welke rol gaan drones spelen in onze toekomst? In het tweede seizoen van het gaat Jard Struik weer op zoek naar antwoorden op al die vragen. 

Hoe echt is virtual reality? Mag je overal alles op het internet? Welke rol gaan drones spelen in onze toekomst? Hoe echt zijn deepfakes en kan je er echt mensen mee voor de gek houden? Kan je door tracking ooit nog wel wat stiekem doen? In het tweede seizoen van De dikke data show probeert online maker en presentator Jard Struik een antwoord te vinden op al deze vragen. Tijdens zijn onderzoek spreekt hij verschillende wetenschappers en journalisten. Hij racet met de beste droneracers van Nederland, bezoekt Evita van het Jeugdjournaal en hij gaat virtual skydiven. Zijn onderzoek wisselt hij af met grappige sketches.

De dikke data show vanaf zondag 24 oktober, wekelijks om 18.10 uur, VPRO, NPO Zapp.

Dr. Data

In seizoen twee van De dikke data show maak je ook kennis met Dr. Data (Charlene Sancho), de virtuele hulplijn van Jard. Dr. Data weet werkelijk álles van data. Vanuit haar laboratorium legt ze bijvoorbeeld precies uit hoeveel data het brein aankan tijdens virtual reality. Of hoe onze data worden gebruikt bij het maken van deepfakes, oftewel nepfilmpjes. En welke data verzamelen drones, en mag dat zomaar? Wat is AI precies en welke rol speelt data hierin? Dr. Data heeft het antwoord.

 

Online
Op het Instagram-account van Zapp test Jard de datakennis van de kijkers. Jard speelt met de werkelijkheid door waar/niet waar-vragen te stellen, en geeft een stelling van de week. Elke week duikt Jard in een andere wereld, volgers wordt gevraagd waar hij nú weer induikt. Ook test Dr. Data de kijkers op hun digitale kennis via Instagram en zie je speciale content op het TikTok kanaal van NPO Zapp.